„Скритото море“ представя непознатите лица на Черно море

 „Скритото море“ представя непознатите лица на Черно море

Фотография на Иван Атанасов

В нашето медийно пространство темата за Черно море обикновено присъства в негативен контекст и най-често се свързва със свръхзастрояването, замърсяванията, а напоследък и войната. А личните ни контакти с Черно море най-често се изчерпват с лятната ваканция, прекарана на претъпкан плаж. В деня на Черно море, 31 октомври се открива изложбата „Скритото Море“, която сблъсква различните гледните точки, за да представи различна от клишетата черноморска реалност и да отправи важно предизвикателство, свързано с неговото опазване.
Изложбата включва мащабни панорамни кадри на Иван Атанасов, които представят дивите плажове по Черноморието и провокират зрителя със своята пустота, защото в тях почти отсъстват следи от човешка дейност. Друга гледна точка показва фотографът Неделчо Хазърбасанов, който е запечатал на лента лицата, суровия чар и неподправеното ежедневие на професионалния черноморски риболов. Неговите документални фотографии разказват историята на хората, които освен, че буквално вадят храната си от морето, имат и съществена роля за неговото опазване.
„Скритото море“ отправя и важно послание – в центъра на експозицията ще бъде инсталация, създадена от извадена от морето 7 тона пластмаса в рамките на кампанията „Най-ценният улов“. Тя стартира през 2020 година като инициатива на българския бранд рибни продукти „Черноморски улов„ и рибарското сдружение „Черноморски изгрев“, в която се включват над 25 кораба от сдружението. За период от 7 месеца те вадят над 7 тона отпадъци от морето, сред които има около 4,5 тона стари рибарски мрежи от пластмаса.
В деня на Черно море, с откриването на изложбата ще бъде представено и следващото предизвикателство в проекта – конкурс за творчески решения за преизползване на извадената пластмаса като нещо полезно. Крайна цел на кампанията е да се намерят устойчиви решения за намаляване на замърсяването и рециклиране на извадения отпадък.
Изложбата ще бъде между 31 октомври и 6 ноември в Credo Bonum.

Велин Манов

Подобни публикации