„Слепота“ за 100 години Жозе Сарамаго

 „Слепота“ за 100 години Жозе Сарамаго

Излезе от печат ново издание на романа „Слепота“ – едно от върховите произведения на португалския писател Жозе Сарамаго.
Завършен през 1995 година, романът е може би най-известното произведение на Жозе Сарамаго, в който фантазия и реалност се преплитат и ни позволяват да видим много по-ясно вътрешния си свят. Неслучайно издателство „Колибри“ поставя началото на поредица от 30 „бисера“ от литературата на XX век точно с тази емблематична творба на Нобеловия лауреат.

„Колибри“ с 30 бисера от литературата на XX век

В една неназована държава, в един неназован град, докато чака на светофара зад волана на колата си, eдин мъж внезапно ослепява. Това е началото на епидемия, която се разпространява светкавично в цялата страна. Затворени в болница или оставени сами на себе си, лишени от всякакъв ориентир, ордите слепци са изправени пред най-примитивното у човека – волята за оцеляване на всяка цена. Предвожда ги една жена – единственото същество, което не е поразено от „сияйната белота“. Героите на този великолепен и необикновен роман преминават през хиляди перипетии. Любовта, омразата, жестокостта, безразличието, страхът – все страсти, които ни заслепяват и чрез които Жозе Сарамаго изгражда потресаваща алегория на времето, в което живеем.
„Слепота“ е роман за отговорността на зрящите. Защото се оказва, че „с течение на времето сме натикали съвестта в цвета на кръвта и в солта на сълзите и сякаш това не е достатъчно, а сме направили от очите нещо като огледала, обърнати навътре, и резултатът е, че те често разкриват безотказно онова, което сме се опитвали да отречем с уста“.
Жозе Сарамаго е роден през 1922 година в малко португалско селище близо до Лисабон. През 1947 година публикува първата си книга – той я нарича „Вдовицата“, но издателят я преименува на „Земя на греха“. През следващите години превежда от френски, занимава се с литературна критика, пише стихотворения. През 80-те години на миналия век създава романи, които го прославят: „Възпоминание за манастира“, „Годината на смъртта на Рикарду Рейш“, „История на обсадата на Лисабон“… През 1991-ва португалското правителство отказва да представи неговото забележително „Евангелие по Исуса Христа“ на конкурса за Европейска литературна награда и писателят се мести да живее на испанския остров Лансароте. Сарамаго се нарежда сред носителите на Нобелова награда за литература през 1998 година. заради това, че „с притчи, изтъкани от въображение, състрадание и ирония, ни дава все нови и нови шансове да уловим действителността, която ни убягва“. Писателят издъхва на 87-годишна възраст в дома си на остров Лансароте през юни 2010 година.
Кинематографичният потенциал на „Слепота“ е оценен от бразилския режисьор Фернандо Мейрелес, който екранизира творбата през 2008 година с огромен успех и с това допринася за популярността й в световен мащаб. Филмът с Джулиан Мур, Марк Ръфало и Дани Глоувър в главните роли ще бъде прожектиран на 14 октомври в рамките на Синелибри 2022 по случай стогодишнината от рождението на писателя.
Преводач на „Слепота“ е Вера Киркова-Жекова. Издава „Колибри“.

Велин Манов

Подобни публикации