Солидарност според жените

 Солидарност според жените

Документалният филм „Солидарност според жените“ ще бъде представен на специално събитие по повод Деня на солидарността и свободата в Полша, на което ще се състои и разговор на Ралица Димитрова с полската режисьорка и писателка Марта Джидо и режисьора и продуцент Пьотр Шливовски.
През онзи август на 1980 година, когато работниците в Гданск решават да прекратят протеста си, жените са тези, които затварят портите на корабостроителницата и започват стачката на „Солидарност“. Без инициативността на тези няколко решителни жени онзи август на 1980 година може би нямаше да го има в полската история. Жените в „Солидарност“ не се интересуват от участие в управлението на профсъюза, нито от постове. Когато на 4 юни 1989 година комунизмът в Полша рухва, по-голямата част от жените в „Солидарност“ изчезват от политическата сцена. Докато колегите им започват да заемат най-важните постове в свободна Полша, жените от „Солидарност“ оставят имената им да бъдат забравени. Документалният филм на Марта Джидо и Пьотр Шливовски разказва историята на тези забравени героини и дава нови перспективи към последните 30 години от полската история.
Марта Джидо е полска писателка, сценаристка и режисьорка на документални филми, завършила Лодзкото филмово училище „Леон Шилер“. В съавторство с Пьотр Шливовски заснема редица ленти, сред които „Даунтаун“ (2010, удостоена с наградите „Кшищоф Кешловски“ на Полския филмов институт и „Холивудски орел“ през 2011 година), „Солидарност според жените“ (2014), посветена на жените участнички в антикомунистическата опозиция и движението „Солидарност“ през 80-те години на миналия век, и „Силата на жените“ (2018), проследяваща историята на първите полски суфражетки. Последната ѝ книга „Тръпка“, удостоена с Наградата за литература на Европейския съюз за 2019 година.
Пьотр Шливовски е полски режисьор, продуцент, репортер. Между 2005 и 2012 година работи като репортер и продуцент за TVP Kultura, популярен канал за култура в полската телевизия. Първият му филм е документалният филм Downtown (2010) – сърежисиран и продуциран с Марта Джидо. Шливовски е и режисьор и продуцент на историческата документална поредица „Независима култура в Полската народна република“ (2010). Участва и във филмовия проект Repetition (2005) на Артур Змиевски.
Прожекцията ще бъде днес, 31 август в Полския институт в София със свободен вход.

Велин Манов

Подобни публикации