Софийската филхармония закрива летния си сезон с филмова музика

 Софийската филхармония закрива летния си сезон с филмова музика

Михаел Енгелбрехт

Бляскав концерт с филмова музика ще закрие летния сезон на Софийската филхармония. Под диригентската палка на Михаел Енгелбрехт националният оркестър ще изпълни теми от филмови класики като „Междузвездни войни“, „Карибски пирати“, „Властелинът на пръстените“, „Закуска в Тифани“, „Бен Хур“, „Форест Гъмп“, „Доктор Живаго“, „Мисията невъзможна“, „Джеймс Бонд“ и „Хари Потър“. В концерта ще се включи и Националният филхармоничен хор.
Холандският диригент Михаел Енгелбрехт е носител на първа награда от Международния конкурс за оперно дирижиране „Син Дунав/Бела Барток“, който се проведе през юни 2021 година, носител на първа награда от международния майсторски клас в Будапеща и Конкурс за оркестрово дирижиране, където музикантите от Симфоничния оркестър на MÁV Будапеща бяха жури. Младият диригент започва своята професионална музикална кариера на 17 години като най-младият музикант, нает някога за постоянно в професионален оркестър в Холандия – като свирещ на еуфониум в Кралския холандски военен оркестър в Хага. Той печели първа награда на престижния Concours Mondial de Tuba et Euphonium в Guebwiller, Франция. Завършва с отличие дирижиране в консерваторията в Тилбург и Маастрихт. Г-н Енгелбрехт свири, наред с други, с Кралския оркестър Концертгебау Амстердам, Холандския филхармоничен оркестър, Ротердамския филхармоничен оркестър, Балетния оркестър на Амстердам, Хагската филхармония (Residentie Orkest) и Симфоничния оркестър на Аахен. Той си сътрудничи с диригенти като Рикардо Шайи, Яник Незе-Сеген, Инго Мецмахер, Марк Албрехт и сър Джордж Бенджамин. Изявява се и като солист с оркестри и като камерен музикант. От няколко години Михаел Енгелбрехт се е концентрирал изцяло върху диригентската си кариера.
В момента той е главен диригент на Philharmonie Gelre в Арнем, Холандия. Като гост-диригент той дирижира Симфоничния оркестър MÁV Будапеща, Симфоничния оркестър на Айндховен, Неос Брас – Амстердам и Холандския национален студентски оркестър по време на турнето им в Хърватия. Той също така дирижира концерти на Симфоничния духов оркестър на Филипс по време на китайското му турне в Пекин, Нанкин и Шанхай.
Концертът е част от летния сезон на Софийската филхармония „Споделете музиката“ и ще се проведе на 4 септември в Парк-театър „Борисова градина“.

Велин Манов

Подобни публикации