София ДокуМентал онлайн с фокус човешките права

 София ДокуМентал онлайн с фокус човешките права

София ДокуМентал реши отново да организира събитието в онлайн формат, за да могат повече хора да се докоснат до най-доброто от световното документално кино.
Зрителите ще имат възможност да гледат 12 филма. Сред тях са откриващият есенното издание „Земята е синя като портокал“ и едни от най-популярните заглавия по време на фестивала: „Кмет“, „Сестри на радиочестоти“ и „Тихо наследство“, както и носителят на голямата награда на фестивала „Помирение“ на Мария Зидар.
Онлайн изданието предлага специална селекция от филми, посветена на свободата на мисълта. Избраните заглавия са „Сабая“, който показва усилията за спасяване на язидските жени и момичета, държани в плен от Ислямска държава, „Бъди моят глас“, посветен на журналистката и активистка Масих Алинеджад, която има 4,5 милиона последователи в Инстаграм, след като призовава в социалните медии иранските жени да се бунтуват срещу принудителното носене на хиджаб, „Смелост“ – за трима актьори от ъндърграунд театър в Минск, които са заловени след масовите протести в Беларус. „Този дъжд няма никога да спре“, документален филм за сирийско-украински служител на Червения кръст, и „Навални в опозиция“, който проследява Навални и неговия екип по време на президентската му кампания през 2017 година. Тази селекция от филми ще бъде със свободен достъп.
София ДокуМентал отново ще организира онлайн дискусии с режисьори, в които зрителите ще имат възможността да задават своите въпроси и да разберат повече за контекста на създаване на документалните филми. Тази година дискусиите ще бъдат с Нахид Персон, режисьорката на филма „Бъди моят глас“ и Брайън Вогъл, режисьорът на номинирания за Оскар „Дисидентът“.
Фестивалът се организира от Балкански документален център, Фондация „Конрад Аденауер“, Чешки център. С подкрепата на Национален фонд “Култура”, Столична община и Американско посолство в България.
Филмите ще бъдат достъпни на https://vimeo.com/user127545669/vod_pages
Филмите със свободен достъп ще бъдат на: https://vimeo.com/ondemand/docufreedom
Онлайн изданието на София ДокуМентал е между 9 и 19 декември.

Велин Манов

Подобни публикации