София ДокуМентал с истории на нашето време

 София ДокуМентал с истории на нашето време

Международния филмов фестивал София ДокуМентал се завръща за третото си издание, за да покаже едни от най-добрите документални филми в света, чиито теми ще бъдат дискутирани след всяка прожекция с екипа на филма или експерти в областта, която е засегната.
Фокусът е върху човешките права. Основната му тема отново е отстояването на демократичните ценности – свобода на словото и борбата против дискриминацията.
Тази година София ДокуМентал ще покаже силна селекция от повече от 25 документални филми от България, Европа и света. Програмацията включва подбор на най-стойностното премиерно за България документално кино през изминалата година. Ще видим заглавия от световни А-фестивали – Берлинале, Кан, Сънданс, IDFA-Амстердам, ДокЛайпциг и още много други. Филмите са обвързани освен с теми като равноправие, екология, свобода на медиите, така и с важни събития като войната в Украйна, бежанската криза, политическата нестабилност в Европа и засилването на крайно десни влияния. На фокус са филми за феномени като ТикТок, Навални, интернет инфлуенсъри и двата най-чакани български документални филми на годината: „Колите, с които нахлухме в капитализма“ и „Нямаш място в нашия град“.
Освен международен филмов фестивал, София ДокуМентал е и творческа лаборатория за документалистика чрез своята платформа Балкански документален пазар включваща целеви обучения, присъствие на международни всепризнати автори, експерти, които подкрепят и утвърждават ролята на документалистиката за справедливото и критично развитие на обществото.
„Основната цел на София ДокуМентал е чрез програмите ни българското и международното документално кино да достигнат до по-големи и по-млади публики, а София да бъде сред значимите за киното европейски столици. Кинофестивалът ни ще доказва този потенциал всяка година и – сигурна съм – постепенно ще се превърне в силен международен форум за интересни и иновативни културни събития от цял свят.”, споделя Мартичка Божилова, директор на фестивала.
София ДокуМентал ще бъде между 19 и 28 септември.

Велин Манов

Подобни публикации