София Филм Фест във Велико Търново за десети път

 София Филм Фест във Велико Търново за десети път

И през 2021 година екипът на София Филм Фест и Община Велико Търново остават верни на своята мисия да предлагат на жителите и гостите на града отбрани филми. Юбилейно десето издание ще представи шест интригуващи фестивални кинотворби за изминалата година.
Началото е с пълнометражния дебют на Павел Веснаков „Уроци по немски“. Той разказва за два дни от живота на мъж на средна възраст, загубил своята идентичност и решил да емигрира от България. Никола се опитва отчаяно да възстанови отношенията си с всички свои любими хора само ден преди да отпътува. Във филма участват Юлиан Вергов, Васил Банов, Елена Телбис, Стефка Янорова, Герасим Георгиев-Геро, Меглена Караламбова, Иван Налбантов. Вторият филм в първата фестивална вечер е „Още по едно“ на датския режисьор Томас Винтерберг. Филмът е с изключителното изпълнение на Мадс Микелсен Историята проследява премеждията на „изследователска“ група датски учители, които искат да си добавят липсващите промили алкохол в кръвта, за да променят начина, по който преподават и да трансформират част от реалността.
Вторият фестивален ден започва с прожекция на любовната история „Ундине“. Режисьорът Кристиян Пецолд пресъздава мита за загадъчното водно създание като съвременна приказка в изпълнен с разочарование свят. Ундине отказва да бъде безсилна и отхвърлена жена, открива отново любовта. Втората филмова творба е екранизация на прочута литературна творба на Джак Лондон. Действието в „Мартин Идън“ е пренесено в Неапол, където бедният и необразован моряк Мартин изживява възхода и падението на страстната си любов към богатата Елена Решен да сбъдне мечтата си да се ожени за нея, Мартин се хвърля стремглаво към книгите, за да повиши социалния си статус. Той се превръща в успешен писател, едва след като осъзнава горчивата истина, че всички около него се интересуват само от славата и богатството му.
Последният ден започва с българския филми „Сестра“. Вторият пълнометражен филм на режисьорката Светла Цоцоркова е за семейния живот и сестринството, за малките, невинни лъжи, които споделят членовете на едно семейство. Финалът е с чаровния и предизвикателен филм „Туве“ на Зайда Бергрот. Той е разказ за част от историята на художничката Туве Янсон, за която краят на Втората световна война носи усещане за творческо вдъхновение.
София Филм Фест е от 8 до 10 октомври в голямата зала на Община Велико Търново.

Велин Манов

Подобни публикации