София Филм Фест за първи път в Тетевен

 София Филм Фест за първи път в Тетевен

За първи път София Филм Фест гостува в Тетевен. В две съботни вечери през лятото жителите и гостите на града ще имат възможността да гледат два качествени филма в двора на НУ „Хаджи Генчо“.
На 16 юли е прожекцита на „Предатекяят“ на изкусния италиански разказвач Марко Белокио. Филмът получи номинация за „Златна палма“ в Кан, а също и за най-добър филм, сценарий и най-добър актьор – Пиерфранческо Фавино, на Европейските филмови награди. Той разказва за живота на боса на двата свята Томазо Бушета, първия информатор в съдебен процес срещу мафията в Сицилия през 1980 година. Марко Белокио поставя акцент върху двата противоречиви начина, по които „честта“ се приема от мафията, демонстрирайки лицемерието и лъжата на човек, който живее заобиколен от религиозни образи, критикуващ морала на останалите, докато сам поръчва убийството на други хора. Пиерфранческо Фавино е изключително впечатляващ в образа на Бушета. Той се радва на живота, красивите дрехи, вилите и много жени, но в светската суета се прокрадва безпокойство и несигурност.. Той е пълна противоположност на своя съперник Тот Рийна (Никола Кали), шеф на Корлеоне, който убива семейството на Бушета след предателството.
На 13 август ще се прожектира най-новият филм на Драгомир Шолев „Рибена кост“, чиято премиера беше в програмата на 26-ия СФФ, а филмът получи Наградата на гилдия „Критика“ към СБФД за най-добър балкански филм. Сюжетът проследява девет драматични истории, огледали се в окото на умиращ делфин, открит случайно на брега на морето. 9 ситуации, в които хората са притиснати да реагират, ала те са объркани, изплашени, всеки потънал в своите грижи и проблеми. 9 гледни точки към един абсурден свят, в който хората са като умиращия делфин – и никой не знае как да се погрижи за него. Преди прожекцията творци от екипа ще се срещнат с публиката, за да го представят.

Велин Манов

Подобни публикации