София Филм Фест отново в Русе

 София Филм Фест отново в Русе

След две поредни отложени поради пандемичната обстановка есенни издания на „София Филм Фест на път в Русе“, през 2022 фестивалът отново ще гостува в крайдунавския град с впечатляваща програма.
Програмата започва със специалната прожекция на най-новия филм на Станимир Трифонов, заснет изцяло в Русе. „БЛАЖЕНИЯТ“ е художествен поглед към миналото през призмата на една дълбоко лична история; според думите на режисьора това е психологическа любовна драма, като в основата на сюжета е книгата на Емил Андреев „Боби Блажения и Другия Американец“. Разказът е за една непорочна любов, търсенето на безценно лекарство и за случайната среща с бъдещия президент на САЩ, Джон Кенеди, които преобръщат живота на един човек. Бомбардировките в София през януари 1944 година погубват разсъдъка на младия Боби но той спасява невинната си, душа. Филмът ще бъде представен в Русе от неговия режисьор и от част от творческия екип на филма.
Вторият филм в първата фестивална вечер е „МРАК“ – най-новата творба на сръбския сценарист и режисьор Душан Милич. Той е въздействащ психологически трилър, като историята е директно свързана с последиците от войната в Косово, но със своята условност и метафоричност разказът придобива универсално звучене.
Традицията с представяне на интересни европейски анимации, които са предназначени за цялото семейство, продължава свпечатляващата адаптация на Лоренцо Матоти „ЧУТОВНОТО НАШЕСТВИЕ НА МЕЧКИТЕ В СИЦИЛИЯ“ по класическата едноименна книга на Дино Будзати, представен в програмата „Особен поглед“ на Кан. За да открие отдавна изчезналия си син и осигури храна за зимата, могъщият крал на мечките слиза със своето семейство от планината към света на хората. След като се спасяват от ужасни чудовища и побеждават зъл благородник, мечките и хората заживяват заедно в мир. За известно време.
Следващият филм е „КАК СЕ НАУЧИХ ДА ЛЕТЯ“ на сръбския режисьор Радивое Андрич. Създаден е по награждавания роман на известната детска писателка Ясминка Петрович. Една привидно скучна ваканция с две възрастни дами на идиличен средиземноморски остров се превръща в безценно преживяване за 12-годишната София – тя намира нови приятели, получава първата си целувка, среща се отново с отдавна разделеното си семейство и преживява незабравими приключения.
Последната творба творба на грузинския режисьор Леван Когуашвили „БРАЙТЪН 4“ също е в програмата. Филмът разказва за баща, бивш състезател по борба, който изминава пътя от Тбилиси до Брайтън Бийч в Ню Йорк, за да помогне на сина си, забъркал се в проблемни ситуации със заеми и мафиоти.
„Как се научих да летя“ и „Брайтън 4“ ще бъдат представени в Русе от продуцента Стефан Китанов.
„ПЪТЕШЕСТВИЕТО НА ПРИНЦА“ е следващото заглавие, с което ще се срещне публиката в града. В неговВъзрастен потомък на знатен маймунски род попада на непознат бряг. Ранен и объркан, той е открит от 12-годишния Том, който го завежда при родителите си – двойка учени, отхвърлени от тяхната общност, защото вярват в съществуването на друга цивилизация от маймуни.
Най-новия филм на Драгомир Шолев – „РИБЕНА КОСТ“ също ще се гледа от русенските зрители. Сюжетът проследява девет драматични истории, огледали се в окото на умиращ делфин, открит случайно на брега на морето. 9 ситуации, в които хората са притиснати да реагират, ала те са объркани, изплашени, всеки потънал в своите грижи и проблеми, Филмът ще бъде представен от част от неговия екип.
Финал на „София Филм Фест в Русе“ поставя „ОЩЕ ПО ЕДНО“ на изкусния датски разказвач Томас Винтерберг. Филмът, с изключителното изпълнение на Мадс Микелсен в една от главните роли, получи „Оскар“ за най-добър международен филм и четири награди на Европейската филмова академи. Историята проследява премеждията на „изследователска“ група датски учители, които искат да си добавят липсващите промили алкохол в кръвта, за да променят начина, по който преподават и да трансформират част от реалността.
„София Филм Фест в Русе“ ще се проведе между 11 и 13 ноември в зала „Европа“ на Доходно здание със свободен вход.

Велин Манов

Подобни публикации