София Филм Фест продължава в Сине Гранд – Парк Център

 София Филм Фест продължава в Сине Гранд – Парк Център

Кадър от филма „Рицари на справедливостта“

Фестивалната програма на 26-ия София Филм Фест продължава от 8 до 14 април с прожекции в Сине Парк – Парк Център София.
„Рицари на справедливостта“ на сценариста и режисьор Андерс Томас Йенсен ще се прожектира на 8 април. Историята представлява наситен с емоционална дълбочина трилър на отмъщението, като сюжетът се концентрира върху разследване на причините за един пътен инцидент. Когато един от оцелелите споделя с героя на Мадс Микелсен, че според него и статистическите данни не става дума за случаен взрив във влака, при който загива съпругата на бившия военен на служба в Афганистан, те обединяват усилията си, за да разкрият истината и да бъде въздадена справедливост.
На 9 април ще се прожектира най-новият филм на Радивое Андрич „Как се научих да летя“. В него една привидно скучна ваканция с две възрастни дами на идиличния средиземноморски остров Хвар се превръща в сериозно събитие за 12-годишната София – тя получава първата си целувка, среща се отново с отдавна разделеното си семейство и осъзнава преходността на живота.
В „Мрак“ действието се развива в планините на Косово Там живее Милица, заедно с майка си и дядо си. Когато слънцето залезе, семейството се барикадира в къщата, уплашено от ужасите, които се чуват в гората. Дали страхът в обсадената къща е отглас от времето на войната или е плод на въображението на обитателите, въпреки присъствието на международните сили за сигурност в региона? Няма физически доказателства, че се случва нещо лошо, но с всяка следваща нощ страхът отново ги обзема. Творбата на Душан Милич ще се прожектира на 10 април.
Следващата вечер, 11 април, е определена за „Великата свобода“ на режисьора Себастиан Мейзе. Филмовият разказ отвежда зрителите в следвоенна Германия, където освобождението от съюзниците не означава свобода за всички. Ханс многократно попада в затвора по параграф 175, който криминализира хомосексуалността. В три преплитащи се времеви линии, героят на Франц Роговски непрестанно се озовава в един и същ строго охраняван затвор за поредица от хомосексуални обвинения. Повтарящата се фигура във всяка историческа епоха – 1945, 1957 и 1968 (година преди декриминализацията) е своеобразен печат на времето – Виктор излежава доживотна присъда за убийство и в същото време е убеден хомофоб…
12 април е определен за филма на Пол Шрейдър „Комарджията“, който разчита на актьорските умения на великолепен актьорски екип – Оскар Айзък, Уилям Дефо, Тай Шеридън, Тифани Хадиш. Изпълненият с напрежение разказ запознава зрителите с Уилям Тел – бивш военен следовател, който живее под прикритие като дребен комарджия. Подреденият му живот се обърква, когато се среща с Кърк – млад мъж, който иска да отмъсти на общ враг. С помощта на загадъчнaта финансистка Ла Линда, Тел въвежда Кърк в хазартните среди, за да го отклони от целта, но скоро открива, че призраците от миналото няма да го напуснат толкова лесно.
Най-новата творба на грузинския режисьор Леван Когуашвили „Брайтън 4“ ще се срещне със зрителите на 13 април. Филмът разказва за баща, бивш състезател по борба, който изминава пътя от Тбилиси до Брайтън Бийч в Ню Йорк, за да помогне на сина си, забъркал се в проблемни ситуации със заеми и мафиоти. Това е историята на баща и син, които постепенно преоткриват истини един за друг и попадат в странния микрокосмос на Брайтън Бийч в Бруклин, където ще опознаят живота на емигрантите и „истинската Америка“.
Последното заглавие е „Спенсър“ на Пабло Ларейн, което влиза в киносалона на 14 април. То е своеобразен поглед към миналото и към една легенда. Бракът на принцеса Даяна и принц Чарлз отдавна е охладнял. Въпреки че слуховете за изневери и развод стават все повече, за коледните празници в имението на кралицата в Сандрингъм е обявено примирие. Всички ядат, пият и стрелят по време на лов. Това не е изнанада за Даяна, но тази година нещата ще бъдат много по-различни. Тя си представя какво можеше да се случи през тези няколко съдбоносни дни…
Вички прожекции започват в 18 часа.

Велин Манов

Подобни публикации