София Филм Фест пътува към Велико Търново

 София Филм Фест пътува към Велико Търново

11-ото издание на „СФФ във Велико Търново“ продължава традицията да възпитава вкус към стойностно кино с отбрани филми за киномани. В рамките на 3 дни ще бъдат представени шест от най-интригуващите фестивални кинотворби за изминалата година.
Началото постаавя най-новият филм на Драгомир Шолев„Рибена кост“. Режисьорът ще бъде специален гост и ще представи своя трети пълнометражен филм. Сюжетът проследява девет драматични истории, огледали се в окото на умиращ делфин, открит случайно на брега на морето. 9 ситуации, в които хората са притиснати да реагират, ала те са объркани, изплашени, всеки потънал в своите грижи и проблеми. 9 гледни точки към един абсурден свят, в който хората са като умиращия делфин – и никой не знае как да се погрижи за него.
Вторият филм в първата фестивална вечер е „Човекът, който продаде кожата си“, на режисьорката Каутер Бен Хания. Историята проследява пътешествието през Европа и моралните проблеми, пред които се изправя млад, чувствителен и импулсивен сириец. За да избяга от войната и да живее с любовта на живота си, той се съгласява един от най-ярките модерни художници да татуира гърба му. Превръщайки тялото си в престижно произведение на изкуството, емигрантът ще открие, че решението му може да означава всичко друго, но не и свобода.
Вторият фестивален ден започва с прожекция на „Как се научих да летя“ – най-новия филм на сръбския режисьор Радивое Андрич. Една привидно скучна ваканция с две възрастни дами на идиличен средиземноморски остров се превръща в сериозно събитие за 12-годишната София – тя получава първата си целувка, среща се отново с отдавна разделеното си семейство и осъзнава преходността на живота.
Втората филмова творба на вечерта е „Рицари на справедливостта“ на сценариста и режисьор Андерс Томас Йенсен, с авторитетното присъствие на Мадс Микелсен. Историята е наситен с емоционална дълбочина трилър на отмъщението, като сюжетът се концентрира върху разследване на причините за пътен инцидент. Когато един от оцелелите споделя с героя на Микелсен, че най-вероятно не става дума за случаен взрив във влака, при който загива съпругата на бивш военен на служба в Афганистан, те обединяват усилията си, за да разкрият истината и да бъде въздадена справедливост.
Последният фестивален ден започва с най-новата творба на грузинския режисьор Леван Когуашвили „Брайтън 4“. Филмът разказва за баща, бивш състезател по борба, който изминава пътя от Тбилиси до Брайтън Бийч в Ню Йорк, за да помогне на сина си, забъркал се в проблемни ситуации със заеми и мафиоти. Това е историята на баща и син, които постепенно преоткриват истини един за друг и попадат в странния микрокосмос на Брайтън Бийч в Бруклин.
Финалът е за „Мрак“ – най-новата творба на сръбския режисьор Душан Милич. Някъде в планините на Косово, в имот, заобиколен от гъста гора, живее Милица, заедно с майка си и дядо си. Когато слънцето залезе, семейството се барикадира в къщата, уплашено от ужасите, които се чуват в гората. Няма физически доказателства, че се случва нещо лошо, но с всяка следваща нощ страхът отново ги обзема.
„СФФ във Велико Търново“ ще бъде между от 8 и 10 април в Голямата зала на Община Велико Търново.

Велин Манов

Подобни публикации