Специалната награда за Лех Ковалски

 Специалната награда за Лех Ковалски

Лех Ковалски ще получи Специалната награда на юбилейния 25-и София Филм Фест за своя принос към изкуството на киното.
Лех Ковалски е първият гост на София Филм Фест през 1997 година. Тогава фестивалът носи името „Мюзик Филм Фест“. 25 години по-късно той ще бъде председател на журито на Международния документален конкурс.
Ковалски е американски филмов режисьор и оператор от полски произход, роден е в Лондон през 1951 година. Най-знаковият му филм е документалният D.O.A. (1980), който пресъздава процъфтяващата пънк сцена във Великобритания в края на 70-те години и включва кадри от неуспешното американско турне на „Секс Пистълс“ от 1978 година. Негови са също филмите „История на един наркоман“ (1985) с участието на Джон Спейсли и „Роден да губи: Последният рокендрол филм“ (1999) – култов филм за Джони Тъндърс от „Ню Йорк Долс“. Чрез огромно количество архивни кадри и документални материали Ковалски разкрива живота на ъндърграунд поколението. Режисьорът е автор и на филма Hey! Is Dee Dee Home? (2002) за басиста на „Рамоунс“и неговата борба с пристрастяването към хероина. Във филмографията му са още забележителни документални творби като „На изток от рая“ (2005) и „Плащам ти за историята“ (2017).
Освен D.O.A., в програмата на есенното издание на 25-ия София Филм Фест зрителите ще могат да видят последните два филма на Ковалски – „Разбий го на парчета“ (2019) и „Това също е Париж“ (2020), представени от своя автор. Световната премиера на „Разбий го на парчета“ е в „Петнайседневката на режисьорите“ в Кан, а сюжетът проследява борбата на френски автомобилни работници, които се стремят да запазят работата си, преди компанията им да бъде ликвидирана.

Велин Манов

Подобни публикации