Специални събития на Синелибри

 Специални събития на Синелибри

Кадър от филма „Три етажа“

След бляскавата церемония при откриването на седмото издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри, предстоят още вълнуващи събития.
На 7 октомври ще се проведе лекцията „Данте Алигиери – Пътят към Рая“ на Лиза Боева със специалното участие на Ицхак Финци, който ще чете откъси от грандиозната творба на Данте. Ден по-късно, на 8 октомври програмата „Психоанализа и кино“ ще предложи прожекция на филма „Три етажа“ и дискусия с анализ на зрителското преживяване с модератор Светлозар Василев. Режисьорът Нани Морети разказва история за човешките отношения през влиянието на смъртта, сексуалността, възпитанието, злоупотребата с доверието и прошката върху тях. Филмът е свободна адаптация на едноименния бестселър на Ешкол Нево, който представлява експеримент с формата на самия роман, но и с опитите на едно разнолико общество да открие своята идентичност. Очаква се писателят да пристигне в София за представяне на книгата и филма на 16 октомври.
На 9 октомври във фейсбук страницата на фстивала ще се състои безплатен уебинар с американските продуценти Джон Гросман и Анди Делиана. Темата е Cinema production VS Commercial production in USA.
Георги Тошев на 11 октомври ще представи филма си „Урок по кино“, посветен на Жан-Жак Ано, създателя на знакови филми като „Името на розата“, „Любовникът“, „Мечката“ и „Седем години в Тибет“. Жива легенда на световната кинематография, Ано работи върху сценарий за нов филм, свързан с пожара в катедралата „Нотр Дам“. Георги Тошев се среща с режисьора в Париж, а резултатът е документалният филм.
Синелибри продължава до 31 октомври.

Велин Манов

Подобни публикации