„Стара хартия за нова книга“ за десети път

 „Стара хартия за нова книга“ за десети път

Десетото юбилейно издание на националната инициатива „Стара хартия за нова книга“ ще се проведе в София, Пловдив и Русе през септември. Кампанията ще се проведе под надслова „Почисти и прочети“. Тя насърчава грижата към природата и любовта към четенето. Регламентът на екоинициативата гласи, че всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор, както и подаръци от партньорите на инициативата.
За всички деца, донесли допълнителни 5 кг хартия за рециклиране, е подготвена изненада – специалното издание на каузата „Пазители на планетата“. Книгата е пълна с факти, активности и съвети за опазване на околната среда – от компостиране и намаляване на употребата на пластмаса до почистване на плажовете и подпомагане на дивия живот. Така в рамките на празничния ден едно дете може да получи максимален брой две книги.
Кампанията ще започне в Русе на 11 септемврина пл. „Свобода“ (пред хотел „Дунав“). В Пловдив инициативата ще гостува на 17 септември на площад „Стефан Стамболов“. В София кампанията ще се състои на 18 септември на бул. „Витоша“ 37 пред Книжен център „Гринуич“.
Десетото юбилейно издание на кампанията е с нова визия, която представя удовлетворението от опазването на природата и четенето на книги на малките екоентусиасти. Те са отговорни към нашата планета и рециклират разделно в контейнерите на „ЕКОПАК България“. Четящите деца са заобиколени от спасените от дървета и се наслаждават на новите знания от детските книжки.
Началото на каузата „Стара хартия за нова книга“ бе поставено на 15 септември 2013 г.одина Организаторите Книжен център „Гринуич“ и „ЕКОПАК България“ и партньорите на „Стара хартия за нова книга“ се обединиха около идеята, че е важно всяко дете още от ранна възраст да се научи да полага грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има специално отношение към книгата и четенето.
За девет години в инициативата са се включили близо 55 828 деца. Малчуганите заедно със своите родители са предали за рециклиране 296,9 тона хартия и са получили 65 770 книжки. Така всички заедно сме спасили от изсичане 3860 дървета.

Велин Манов

Подобни публикации