„Стръмнина“ – „изгубеният“ роман на Никос Казандзакис

 „Стръмнина“ – „изгубеният“ роман на Никос Казандзакис

Последният непубликуван роман на Никос Казандзакис „Стръмнина“ излиза за първи път на български език, половин година преди появата си в родната му Гърция.
Доскоро книгата е напълно непозната както за академичните и литературни среди, така и за широката публика, тъй като малцина знаят за нейното съществуване. През всички години след смъртта на Казандзакис ръкописът на „Стръмнина“ се е съхранявал в музея на автора на остров Крит до своето „откриване“ през 2009 година, когато се превръща в част от постоянната експозиция. Едва през ноември 2018 година, след като е представен официално на изложба в Атина, ръкописът е разчетен, изучен в детайли и подготвен за публикация.
Написан във Великобритания в средата на 40-те години на XX век, веднага след емблематичния роман „Алексис Зорбас“, „Стръмнина“ отразява опустошителната реалност след края на Втората Световна война, болката и разрушенията, претърпени от Гърция по време на германската окупация.
Книгата проследява идеалистичната битка и страданията на един млад писател, у когото ясно се открояват чертите и духовните възгледи на самия Казандзакис. Козмас, главният герой в романа, се завръща на родния Крит след мъчителна служба като военен пилот, за да се изправи лице в лице с печалната следвоенна действителност. Разкъсван от своята вътрешна борба между мрака и светлината, между разочарованието от равнодушието на съвременниците си интелектуалци и трудностите, пред които е изправен светът, той търси пътя към мира и завръщането към човечността.
Смятан за последния голям роман на Никос Казандзакис, „Стръмнина“ носи духа на всички емблематични творби на писателя и отправя към читателите универсално послание: „В големите мигове, които преживяваме, една единствена сила може да стане пътеводна: Вярата.“
Преводач на „Стръмнина“ е Николай Костов. Издава „Ентусиаст“.

Велин Манов

Подобни публикации