„СФФ тийн“ – конкурсна програма от филми за младежи

 „СФФ тийн“ – конкурсна програма от филми за младежи

Кадър от филма „Ездачи“

В седем дни непосредствено преди официалното откриване на София Филм Фест 2023 Домът на киното ще бъде дом за първия по рода си конкурс „СФФ тийн“.
Младежката програма съдържа подборка от специални филми за всички в тийнейджърска възраст и за всеки, който упорито отказва да порасне. Куратор е режисьорката Надежда Косева, а след всяка прожекция ще има разговор с публиката, по време на който ще се обсъди видяното със специални гости, темите, начина, по който са поднесени, специфичния киноезик
Филмите на програмата „СФФ тийн“ разказват за онзи първи, неизбежен личностен сблъсък със света – понякога тъмен и страшен, понякога светъл и радостен, бунтарски, разтърсващ, болезнен, смел, самотен, свободен. Авторски филми, които заедно с героите водят публиката по сложния път на сързяване, израстване и себеопределяне, за да ни дарят със силата и смисъла да бъдем. Селекцията включва игрални и документални филми от Европа, Азия и Латинска Америка.“
Конкурсът „Тийн“ на 27-ия София Филм Фест ще се открие на 9 март в Дома на киното с премиерата копродукцията на Гърция и България „Чуй ме“ на гръцката режисьорка Мария Дуза. Това е филм за предразсъдъците и за хората, на които слагаме етикет, за непознатите и различните. 16-годишната Валмира е принудена да напусне прогресивното училище за деца с увреден слух в Атина и заживява с баща си и семейството му на малък остров. Новата среда на Валмира е всичко друго, но не и място, на което тя може да се чувства свободна и разбрана. В една от главните роли е Йоана Буковска-Давидова.
„Денят на ябълката“ е филм на иранския режисьор Махмуд Гафари, който разказва за първокласника Махди и неговото семейство, продавачи на ябълки. В първия учебен ден учителката моли момчето да занесе плодове за целия клас в деня, в който учениците ще взимат буквата „я“. За зла беда камионът с плодовете е откраднат и събирането на кошница с тридесет ябълки се оказва неочаквано предизвикателство.
„Ездачи“ е емоционална история за вечното търсене на идентичност, режисирана от словенеца Доминик Менцей. Двама приятели потеглят на път със своите мотоциклети. Към тях се присъединяват млада жена със загадъчно минало и стар моторист, обикалящ света. Пътешествието из бивша Югославия е пълно с неочаквани обрати, предизвикателства, болка, тъга, смелост и търсене на свободата. Филмът е поклон към „Волният ездач“ на Денис Хопър и жанра роуд муви.
Португалската режисьорка Инес Алвеш пътува до Еквадор и Перу за снимките на своя документален филм „Водите на Пастаза“. Той ни запознава с ежедневието на група деца от местното население, живеещи в амазонската джунгла. Те ловуват, готвят, играят с лиани и гледат видеа на смартфоните си.
Историческата драма „Изгубеният влак“, режисирана от Саския Дизинг, пренася публиката в пролетта на далечната 1945 година. Влак, превозващ оцелели евреи, засяда в германско село, окупирано от Червената армия. Едно ново приятелство се ражда от отчаянието и липсата на изход, желанието за отмъщение и безизходицата на войната между руската снайперистка Вера, местната жителка Уини и холандската еврейка Симоне.
Надежда Косева e режисьор на късометражните филми „Ритуалът“, част от омнибуса „Поколение: Изгубени и намерени“, с премиера на Берлинале Форум ’05; „Омлет“, с почетен диплом от Сънданс ’09, и „Втори дубъл“, с почетен диплом от Сараево ’11. Дебютният ѝ пълнометражен игрален филм „Ирина“ е номиниран за Европейска филмова награда за откритие 2019 и има още над 20 международни и национални награди. През 2018 основава КиноКлас и вече пет години преоткрива света на киното с деца от цяла България.

Велин Манов

Подобни публикации