Съвременен македонски джаз в София

 Съвременен македонски джаз в София

Taxi Consilium

Джаз формациите от Република Северна Македония Taxi Consilium и Kanton6 ще имат концерт в София. Заедно с тях ще забият и българите от Noise Linguistix.
Концертът е с фокус върху новата македонска джаз сцена, с участието на фрий джаз квартета Taxi Consilium (Филип Букршлиев – китара, Андреа Мирческа – контрабас, Благойче Томевски – кларинет и бас кларинет и Драган Теодосиев – барабани) и електро-етно джаз триото Kanton6 (Мирко Попов – електроника и глас, Владан Дробицки – тромбон и Синиша Евтимов – електроника и китара).
Двете групи са част от музикална компания PMG Jazz от Скопие, която през последните 3 години издаде 30 албума с нова македонска джаз музика, а в съвсем скоро време планира продуцирането и на групи от Балканския полуостров. Като част от триото Kanton6 в София пристигат двамата продуценти и създатели на музикалната къща Владан Дробицки и Мирко Попов, а третият музикант в групата Синиша Евтимов е познат на по-широката публика в Република Северна Македония най-вече с успехите си на театралната сцена. Музикантите са в основата на организацията на младия, но доста добре посетен през 2020 и 2021 година фестивал „Краj Вардарот Jazz“.
В квартета Taxi Consilium свирят двама от носителите на Наградата за най-добър млад македонски джаз музикант на годината – контрабасистката Андреа Мирческа за 2019 година и китаристът и лидер на групата Филип Букршлиев за 2021 година.
Домакин от българска страна е дуото Noise Linguistix (Михаил Иванов – контрабас и Александър Логозаров – китара), което свири в сходна стилистика и носи духа на новата балканска джаз сцена.
Концертът ще бъде днес, 12 януари в София лайв клуб.

Велин Манов

Подобни публикации