„Тапи Проджект“ в Пловдив и София

 „Тапи Проджект“ в Пловдив и София

Ърбън-инди-фолк феноменът на Сурат, Индия „Тапи Проджект“, отново е на турне в Европа и ще бъде хедлайнер и специални гости на радио фестивала „Аларма Пънк Джаз“.
Групата пристига с новия си албум Khuda ne mere и в пълния си състав – Йогендра Санияуала (китари, композиции), Суати Минакши (глас, и то какъв!), Гоурав Кападия (барабани) и Бижу Намбияр (бас, клавишни). Стилът на квартета е някъде на границата между инди-рока и „новите градски песни“.
„Като говорим за сцената в Индия днес, ние не можем да я разглеждаме изолирано от сцената в Пакистан, в Бангладеш и въобще в региона. И този „градски фолк-рок“, който свирим ние, има своята сцена и в Пакистан – дори повече, отколкото в Индия“ – твърди създателят на групата Йоги Санияуала. Музиката, която свири „Тапи Проджект“, този градски инди-фолк-рок, разказва съвременни градски истории, но с щипка древна мъдрост, самоирония и характерния за жанра философски съзерцателен мрак – сякаш сте седнали на здрачаване и си водите задушевен разговор с Джони Кеш, Бърт Йенш или Бони Принс Били. Музикалната вселена на групата, както казват те, е вдъхновена от човека, а не от машината. И именно оттам идва и тази топлина, която чувствате, когато попаднете на техен концерт – сякаш сте си у дома със стари приятели, с които отдавна не сте се виждали.
Концертите на „Тапи Проджект“ са днес, 6 август в Bee Bop Cafe в Пловдив и на 7 август в Singles в София.

Велин Манов

Подобни публикации