Теодор Ушев представя селекция от свои късометражни творби

 Теодор Ушев представя селекция от свои късометражни творби

Кадър от филма „Физика на тъгата“

Теодор Ушев ще представи лично селекция от свои късметражни творби по време на 25-ия София Филм Фест.
Той бе обявен за най-влиятелния аниматор в света за последните 25 години – според международна анкета на престижния анимационен фестивал в Лерида. През 2021 година бе начело на Международното жури, което раздаде наградите на филмите в Международния конкурс и Конкурса за български късометражен филм на София Филм Фест. В есенната фестивална програма са включени негови анимационни и експериментални филми, сред които познатите на българските зрители „Сляпата Вайша“ и „Физика на тъгата“ по произведения на Георги Господинов. Тези два филма ще могат да бъдат видени в кино „Люмиер“ на 15 септември.
Селекцията Ushev Hardcore Xperimental включва 13 творби, създадени между 2006 и 2020 година, и ще може да се гледа в кино „Люмиер“ на 16 септември и във филмотечно кино „Одеон“ на 18 септември, когато са програмирани „Сляпата Вайша“ и „Физика на тъгата“, а непосредствено след тях ще има прожекция и на Ushev Hardcore Xperimental. На 18 септември в Дома на киното е специалната среща „София – град на киното: Интервю с автограф“ с Теодор Ушев.
Теодор Ушев (Канада-България) е мултимедиен артист, аниматор, илюстратор, режисьор и графичен дизайнер. В творческата си биография той има повече от 15 филма, донесли му над 200 международни награди по цял свят.

Велин Манов

Подобни публикации