„Тина“ – интимен портрет на Тина Търнър

 „Тина“ – интимен портрет на Тина Търнър

Пълнометражният HBO документален филм „Тина“ е откровен и интимен поглед върху живота на музикалната икона Тина Търнър. Вече е наличен в HBO Мах в България.
„Тина“ показва Тина Търнър от първите дни на славата ѝ, през личните и професионалните перипетии, до превръщането ѝ в глобален феномен през 80-те. Той включва интервюта с Тина, проведени в дома на певицата в Цюрих, Швейцария, както и с най-близките ѝ хора. Включени са непоказвани досега снимки, видео и аудиозаписи, които дават по-ясна представа за драматичната история на кралицата на рокендрола.
През есента на 1981 година, борейки се да запази кариерата си, Тина Търнър дава интервю на Карл Арингтън, музикален редактор на списание „Пийпъл“. Пет години по-рано тя подава молба за развод с Айк Търнър, нейн съпруг и музикален партньор над 16 години. Заедно те изкачват класациите и създават история в музиката с хитовете си A Fool in Love, River Deep – Mountain High и Proud Mary. Извън сцената изглежда, че имат здрав брак и щастлив семеен живот. Историята, която Тина възнамерява да разкаже на Карл обаче е честен и мъчителен разказ за насилието и изтезанията, които е търпяла по време на брака си, и смелото бягство, което предприема след години емоционално и физическо травмиране. Този материал бележи началото на първият от многото такива, които ще затвърдят имиджа на Тина като човек, спрявил се след домашно насилие, помагайки за нейното изключително и невероятно завръщане на сцената.
В допълнение към зашеметяващо количество архивни кадри, обхващащи 60 години, документалният филм включва интервюта с Анджела Басет, Опра Уинфри, журналистът Кърт Лодер, който е съавтор на „Аз, Тина“, който вдъхновява игралния филм. Виждаме също драматурга Катори Хол, автор на „Тина – мюзикълът Тина Търнър“, както и настоящия ѝ съпруг Ервин Бах.
Филмът достига до емоционалната изненадваща поява на Тина Търнър на финала на мюзикъла, посветен на живота, на премиерата му на Бродуей през 2019 година. Точно в стила на тази изключително талантлива изпълнителка, която имаше смелостта да даде гласност на темата за домашното насилие в години, в които това се премъчаваше. Тя отказа да позволи възрастта, пола или трудното минало да застанат на пътя ѝ напред. „Тина“ е празник на огромния талант на Тина Търнър, невероятното пътешествие към световната звезда и собствената й прегръдка на статута си на обичан и уважаван човек.
„Тина“ е продукция на HBO Documentary Films и Lightbox, режисирана от Дан Линдзи и Т .Дж. Мартин. Продуценти са Саймън Чин, Джонатан Чин и Даян Бекер. Изпълнителни продуценти са Ервин Бах, Тали Пелман, Уил Кларк, Анди Мейсън, Майк Рунагал, Дейвид Гилбъри и Чарлз Дорфман, а от страна на HBO – Нанси Ейбрахам и Лиза Хелър.

Велин Манов

Подобни публикации