Тони Палмър със Специалната награда на София Филм Фест

 Тони Палмър със Специалната награда на София Филм Фест

Кадър от филма „Англия, моя Англия“

Британският киноас Тони Палмър ще получи Специалната награда на 26-ия София Филм Фест.
Тони Палмър е един от водещите кинорежисьори на музикални документални и исторически игрални филми. Добре познат на българската публика, той бе удостоен с Наградата на София за цялостен принос в световното киноизкуство през 2010 година.
При предишното си гостуване у нас през 2017 година, когато в рамките на София Филм Фест представи своя филм „Ленард Коен: Bird on a Wire” в неговата нова, възстановена версия, той сподели за фестивала: „Осъзнах, че това е най-добре организираният филмов фестивал в цяла Европа и съм впечатлен от обхвата на филмите в селекцията“.
Тони Пламър е носител на повече от четиридесет международни награди, сред които 12 златни медала от Фестивала на киното и телевизията в Ню Йорк, многобройни номинации и награди за БАФТА и „Еми“. Той е единственият двукратен носител на престижната Държавна награда на Италия. Филмографията му наброява около 100 заглавия.
През 2022 година публиката ще има възможност да види на голям екран дигитално мастерирания „Англия, моя Англия“, пресъздаващ живота на един от гениалните английски композитори – Хенри Пърсел. Филмът, който бе сниман частично в България през 1995-а, разказва за театрална постановка, в която група актьори от 60-те години на ХХ век се отправят на пътешествие през 60-те години на XVII век в Англия – забележителния период, в който е живял и творил композиторът.

Велин Манов

Подобни публикации