Топ музиканти за празничната програма на Софийската филхармония

 Топ музиканти за празничната програма на Софийската филхармония

Даниел Мюлер-Шот Снимка: Уве Арен

Софийската филхармония посреща един от най-известните съвременни виолончелисти в света Даниел Мюлер-Шот. Под палката на швейцарски диригент Мишел Табачник той ще представи знаковия за класическата музика Концерт за виолончело на Едуард Елгар. Маестро Табачник включва в програмата и Клод Дебюси с „Ноктюрни“ за симфоничен оркестър и Симфония №3 от Йоханес Брамс.
Даниел Мюлер-Шот е ученик на Мсистлав Росторпович, той печели конкурса „Чайковски“, когато е едва 15-годишен. Челистът гостува редовно на водещи световни оркестри сред които оркестрите на Ню Йорк, Бостън, Кливланд, Чикаго, Филаделфия, Сан Франциско и Лос Анджелис, Берлинската филхармония, Гевандхаус оркестър, Мюнхенска филхармония и много други. Дългогодишно сътрудничество го свързва с Яков Крайзберг, Курт Мазур, Лорин Маазел и сър Андре Превин. Той ще свири на виолончело „Ex Shapiro” Matteo Goffriller, направено във Венеция през 1727 година.
Даниел Мюлер-Шот ще си партнира с швейцарския маестро Мишел Табачник. Диригентът е протеже на Игор Маркевич, Херберт фон Караян и Пиер Булез, на когото е асистент в продължение на четири години в Симфоничния оркестър на Би Би Си, Лондон. Маестрото е бил главен диригент на Оркестър на фондация „Гюлбенкян“ в Лисабон, Филхармонията на Лотарингия и Ансамбъл Inter Contemporain в Париж. Дирижира Берлинска филхармония, Концертгебау оркестър, Амстердам, Токио NHK, Оркестър де Пари. Чест гост е на фестивалите в Люцерн, Залцбург и Екс ан Прованс.
В оперното поле Мишел Табачник дирижира в оперните театри на Париж, Женева, Цюрих, Копенхаген, Лисабон, Рим и Монреал. Изтъкнат педагог, той води майсторски класове в Амстердам (NOS), Лисабон (Фондация Гюлбенкян), Парижката консерватория, Стокхолмската консерватория и други, той е заемал и длъжността професор по дирижиране в двата факултета по музика Университет в Торонто (1984–1991) и Кралска датска музикална академия в Копенхаген (1993–2001) През 2008 година Мишел Табачник става музикален директор и главен диригент на Брюкселска филхармония.
Концертът ще се състои на 1 декември в зала „България“.

Велин Манов

Подобни публикации