Три европейски писателки в София

 Три европейски писателки в София

Софи Дол

Французойката Софи Дол, финландката Пия Лейно и албанката Анна Кове ще бъдат специални гости на Софийския литературен фестивал, който започва следващата седмица, успоредно с Панаира на книгата. Софи Дол и Пия Лейно са носителки на Наградата за литература на Европейския съюз, а Анна Кове е номинирана за същата награда и е спечелила много литературни отличия в родината си.
Софи Дол е френска театрална актриса и писателка. Автор е на романите „Камий, моето вдъхновение“, La suture и „В голямата обществена пералня“. Първият, пресъздаващ болката от смъртта на дъщеря ѝ, има награда за дебютен роман на списание LIRE, а третият печели Наградата за литература на Европейския съюз.
Пия Лейно е една от водещите финландски писателки, преведена на 15 езика. Работи почти две десетилетия като журналист във финландската информационна агенция STT. Има магистърска степен по социални науки и е учила творческо писане в прочутата Критична академия в Хелзинки. Първият роман на Лейно, „Грозният касиер“ (2016), е хумористичен поглед към риалити телевизията и натискът, пред който са изправени жените. Печели международна известност с втория си роман „Раят“, издаден в много страни и спечелил Наградата за литература на Европейския съюз и наградата Helmet. С предупреждаващи визии за бъдещето са и следващите ѝ два романа – „Извънреден труд и „Апогей“.
Белетрист, поет и преводач, Анна Кове е един от най-известните съвременни автори на Албания, който привлича вниманието на критици, изследователи и медии, включително и в Европа. Завършила е специалността „Албански език и литература“ в университета в Тирана. Участвала е в различни семинари и уъркшопове по превод. Била е на редица преводачески резиденции в Германия и Швейцария. Превеждала е значими немскоезични автори. Автор е на много книги, сред които изпъква „Неделни камбани“. Номинирана за Наградата за литература на Европейския съюз, книгата включва четири новели, интерпретиращи през погледа на жената любовта и интимността, както и сложната връзка на държавата с религията в периода на диктатурата, дезориентацията на днешния човек в стремежа му към идентичност във време на глобализация.
Софи Дол, финландката Пия Лейно и албанката Анна Кове се издават в България от „Персей“.
Срещите с трите писателки ще бъдат на 9 декември в Мраморното фоайе на НДК.

Велин Манов

Подобни публикации