Три музикални филма на Киномания

 Три музикални филма на Киномания

Кадър от филма Moonage Daydream

Три филма за музикални легенди ще видят зрителите на Киномания тази година.
Moonage Daydream e документален портрет за живота и гения на Дейвид Боуи. Любопитното на филма е, че представя изпълнителя само с негови думи от интервюта, давани през десетилетията, и с концертни изпълнения на култовите му песни. Един калейдоскоп от разговори и концерти, дързък и предизвикателен като самия изпълнител. Филмът почита безсмъртието на неговото изкуство, използвайки редки архивни кадри, включително концертни изпълнения на ключови песни като Moonage Daydream, Space Oddity, Sound and Vision, Heroes и други. Режисьор, продуцент, сценарист и монтажист е визионерът Брет Морген, автор на някои от най-новаторските и харесвани документални филми през последните 15 години. Moonage Daydream беше представен на фестивала в Кан и веднага се превърна в един от най-обсъжданите филми на годината.
Не по-малко интригуващ е и филмът за великия Ленард Коен с режисьори и продуценти Дейна Голдфайн и Даниъл Гелър, работили върху продукцията повече от 10 години. „Алилуя: Ленърд Коен, едно пътуване, една песен“ отдава почит на легендарния изпълнител, музикант, поет и писател, видян през неговата прочута песен „Алилуя“, превърнала се в истински химн. „Алилуя“ е и една от песните с най-много кавъри в съвременната поп музика. Филмът е одобрен приживе от самия Коен (който почина преди 6 години) и представя безценни, непоказвани досега архивни материали, както и аудиозаписи, фотографии, кадри от концерти и интервюта.
Третото музикално предложение в програмата е „Сезария Евора“ с режисьор и сценарист Ана София Фонсека, представящ живота на звездата от Кабо Верде. Интимен поглед върху съдбата на певицата, нейните възходи и падения, демони и слава. Филмът съдържа и интервюта с най-близките ѝ хора, както и откъси от нейни концерти, архивни кадри и фотографии и показва невероятната ѝ способност да изразява емоциите си в песен.
Киномания започва днес, 17 ноември и ще продължи до 4 декември в зала 1 на НДК, кино „Люмиер“, „Одеон“, Дом на киното, Евро синема, G8, „Влайкова“, зала „Славейков“, „Лъки Синема“ в Пловдив и във ФКЦ във Варна.

Велин Манов

Подобни публикации