„Убийството на един журналист“ открива София ДокуМентал

 „Убийството на един журналист“ открива София ДокуМентал

Родителите на Ян Куцияк. Снимка: Anna Smoronova / Final Cutfor Real

„Убийството на един журналист“ на режисьора Мат Сарнецки ще открие третото издание на София ДокуМентал.
„Темите на филма са в основата на фестивала от създаването му през 2020 година – свобода на словото, разследваща журналистика и борба с корупцията. Филмите на София ДокуМентал преминават граници с изключителна смелост и честност, които променят статуквото. Такъв е и филмът „Убийството на един журналист“ на Мат Сарнецки. Режисьорът ни показва отблизо разследването на убийството на словашкия журналист Ян Куцияк и разкрива разтърсващите мащаби на корупционните връзки в политическия елит. Този филм е своеобразно продължение на изключителната работа на Куциак и ни напомня, че трябва да внимаваме какво се случва и в собствената ни страна“, коментират Мартичка Божилова, директор на фестивала и Еви Карагеоргу, програматор.
28 филма от България, Франция, Хърватска, Швеция, Германия, Литва, Украйна, Чехия, Дания, Великобритания, Италия, Грузия, Сърбия, Белгия, Полша, Унгария, Бразилия и САЩ предвижда тазгодишното издание на София ДокуМентал. Сред заглавията, зрителите ще могат да видят „Навални“. Документалният филм, прилича повече на шпионски трилър. Той проследява Навални и работата му с българския разследващ журналист Христо Грозев, който се опитва да разбере кой е отровил Алексей Навални по време на полет от Сибир за Москва през 2020 година. Зрителите ще могат да видят също и TikTok, Boom, който разглежда огромния успех на първото китайско приложение, което надминава гигантите от Силициевата долина.
В „Да станеш Кусто“, двукратно номинираната за „Оскар“ режисьорка Лиз Гарбъс надниква в живота на Жак-Ив Кусто, емблематичните му филми, изобретения и преживявания, които са го превърнали в най-разпознаваемия екологичен глас на 20. век – той е човекът, който вдъхновява поколения да пазят Земята.
Кинофорумът ще предложи и две български премиери. За първи път в България ще бъде показан „Нямаш място в нашия град“. Филмът е първата копродукция на HBO Max за България. Документалният филм-наблюдение на режисьора Николай Стефанов пренася публиката сред футболната агитка на „най-коравия“ град в България – Перник. Благодарение на безпрецедентния достъп, камерата на Николай Стефанов проследява обществени и лични кризи, за да покаже живота отвъд коравия външен вид и клишираните вицове. Режисьорът изследва живота на героите с откритост и неподправен интерес, показвайки, че нищо не е само черно или бяло и че всеки, независимо от средата си, иска по-добър живот за себе си идецата си.
„Колите, с които нахлухме в капитализма“ на тандема Борис Мисирков и Георги Богданов, ще закрие София ДокуМентал. Този филм разглежда вълнуващата история на социалистическите автомобили, като показва няколко лични истории, които не без хумор свидетелстват за събитията и трудностите на отминалите времена. Автомобилът някога е бил разглеждан и като оръжие срещу империалистическия враг.
София ДокуМентал ще бъде между 19 и 28 септември в Дома на киното, Чешкия център, кино „Люмиер“ и Ларгото в София.

Велин Манов

Подобни публикации