Улиците на София

 Улиците на София

Какво знаем за имената на улиците в София, по които ходим всеки ден, кои са историческите личности, които стоят зад тях, и какви любопитни истории пазят те? Интересни и малко известни факти за имената на столичните улици ще разкаже новият епизод „Улиците на София“, част от документалната поредица „Неразказано в историята“.
Във филма зрителите ще тръгнат на вълнуваща и забавна разходка из централните софийски улици, на която ще ги поведе водещият Драгомир Симеонов. Заедно с доктор Петър Величков – литературен историк, изследовател и текстолог, ще „повдигнат завесата“ и около едни от най-пикантните и забавни истории, които пазят улиците на София.
Известно е къде се намира къщата на Иван Вазов, но знаем ли къде е обичал да пие той кафето си? Знаем къде е паметникът на Цар Освободител Александър II, но едва ли сме чували с какви препятствия е съпроводено издигането му? А чували ли сте за „Писателското“ и „Арменското кафене“, които отдавна не са на картата на София, или че Градската градинa е най-старият парк в столицата? Със сигурност сте крачили по улици и булеварди с имената на Джеймс Баучер, Алабин, Позитано, Лавеле и други, но кои са всъщност Пьотър Владимирович Алабин, Емил дьо Лавеле, Леандър Льо Ге, Виторио Позитано, Джеймс Баучер или Иван Денкоглу и защо техните имена носят едни от емблематичните централни улици на София?
Съдържанието и стилистиката на филмите, тяхната значимост и образователният характер на историите, правят поредицата подходяща за зрители от всякаква възраст.
„Улиците на София“ е на 6 септември по биТиВи.

Велин Манов

Подобни публикации