Уни Линдел за пръв път на български език

 Уни Линдел за пръв път на български език

„Знам къде живееш“ е първият роман на Уни Линдел, който е преведен и издаден на български език.
Той е елегантен и силно въздействащ трилър, който притежава характеристиките на литература от най-висока класа – емоционален стил, психологическа достоверност, увлекателен и непредсказуем сюжет, герои, които те карат да съпреживяваш, да страдаш, да се страхуваш, да мразиш и да обичаш с тях. Изпълнен е с убийствено напрежение и обрати. В него полиция, престъпници и жертви се надпреварват с времето, а залогът са човешки животи.
Шестгодишната Туна е изчезнала без следа. Случаят е останал неразрешен. Петнайсет години по-късно ръководството на полицията предприема действия относно подобни неразрешени случаи. Изчезването на Туна е поверено на полицейската инспекторка Мариан Дале, която продължително време се е възстановявала от психологическа травма и изгаряния, причинени ѝ по време на криминално разследване. Подновяването на случая е последвано от опит за отмъщение. Няколко мъже са отвличани, измъчвани и убивани.
Ани, майката на Туна, от петнайсет години живее с мъката по изчезналата си дъщеря. Един ден сега тя открива в стаята за почивка на персонала в психиатричната клиника, където работи, Библия, а в нея – списък с имената на мъжете, които са отвлечени и убити. Следващото име е на известен съдия от Върховния съд. Никой не разбира връзката между събитията, докато не става твърде късно. Самата Мариан Дале се озовава в капан с опасен враг. И ето че една вечер той идва в дома ѝ.
Уни Линдел е един от най-продаваните писатели в Норвегия благодарение на криминалните си романи, които са продавани в милиони екземпляри по света. Има над 50 книги в различни жанрове и 35-годишна писателска кариера Тя е двукратен носител на най-престижната награда за криминален роман в Норвегия – „Ривертон“ (1999 и 2018). За същата награда е номиниран романът ѝ „Знам къде живееш“.
Преводач на „Знам къде живееш“ е Евгения Кръстева. Издава „Книги за всички“.

Велин Манов

Подобни публикации