„Урок по кино“ с Жан-Жак Ано

 „Урок по кино“ с Жан-Жак Ано

Жан-Жак Ано и Георги Тошев

За изпитанията и обратите на съдбата, личния си живот и новия си филм, вдъхновен от историята на катедралата Нотр Дам в Париж, разказва Жан-Жак Ано в „Урок по кино“ на журналистите Десислава Минчева-Раул, Георги Тошев, оператора Деян Парушев и режисьора Борис Сиромахов.
За пръв път български екип е допуснат в личния свят на знаменития режисьор, за да снима документален филм за човека, който успява да убеди Маргьорит Дюрас да пренесе на голям екран знаменития си роман „Любовникът“, посветен на греховната любов между европейка и азиатец.
„Дюрас ме предупреди: „Това е моята книга, моят филм, ти само снимаш изображения“. Отвърнах ѝ, че не е така, не снимам изображения, снимам съдържанието на това, което съм прочел. Тогава тя каза: „Но това е моята книга, моята история“. Отговорих ѝ, че това не е нейната история, това е измислена история и така продължи разговора“, разказва Ано пред българските журналисти в Париж.
Ано разкрива как успява да убеди холивудски звезди да работят в европейски продукции. Французинът говори открито и за сложните отношения с автори, които са ревниви към адаптирането на книгите им за големия екран.
„Урок по кино“, част от поредицата „непознатиТЕ“, ще бъде излъчен днес, 8 октомври по биТиВи.

Велин Манов

Подобни публикации