Фадо кралицата Мариза с концерт в България

 Фадо кралицата Мариза с концерт в България

Португалската певица Мариза позната, по света като кралицата на фадото, пристига в София за среща с българската публика. Тя гостува за пети път в България, а този път нейните почитатели ще се насладят на новото ѝ музикално шоу Mariza canta Amalia.
През последните 20 години Мариза успя да се превърне от местен феномен, познат на тесен кръг от почитатели в Лисабон, до една от най-популярните изпълнителки на международната музикална сцена и емблематичен представител на португалското фадо по света. Всичко започва с първия и албум през 2001 година. След това идват редица награди от фестивали, а най-голямото признание тя получава няколко години по-късно от ВВC за най-добър world music изпълнител.
Световни сцени като тези в Ню Йорк, Лос Анджелис, Париж, Франкфурт, Лондон, Амстердам, Барселона се оказват тесни за таланта на Мариза. Следва мулти платинен албум, а през следващите години сцената с нея делят изпълнители като Стинг, Сезария Евора, Лени Кравиц и много други.
В репертоара на Мариза освен класическото и съвременно португалско фадо, място намират бразилска и испанска класика, музика от Кабо Верде, любопитни импровизации, но обединяващият елемент е източникът им – дълбоката душа на изпълнителката.
Концертът ще бъде на 18 септември в зала 1 на НДК.

Велин Манов

Подобни публикации