Фаза 5 и 6 на вселената на „Марвел“

 Фаза 5 и 6 на вселената на „Марвел“

След като през 2020 година беше отменен, а изданието му от 2021 година беше силно ограничено заради пандемията, тази година най-големият в света форум за комикси, филми, косплей и всякакви попкултурни елементи – Сан Диего Comic-Con се завърна с пълна сила. В рамките на четири дни, от 21 до 24 юли, пред десетки хиляди фенове бяха представени редици любопитни проекти, като несъмнено най-сериозен интерес и отзвук предизвика панелът на „Марвел“. По традиция от студиото показаха трейлъри за най-скорошните си хитове и разкриха информация за интригуващите заглавия от предстоящите Фази 5 и 6 от впечатляващата им филмова вселена – информация, част от която беше изненада дори за най-заклетите фенове. Основен акцент в представянето на студиото беше дебютът на първия трейлър на „Черната пантера: Уаканда завинаги“, с който ще приключи Фаза 4 на „Марвел“.
Краят обаче е само началото и от компанията продължават да разширяват вселената си, като най-интересното тепърва предстои. Пета фаза ще започне на 17 февруари 2023 година с „Ант Мен и Осата: Квантомания“ – фантастично пътешествие, което е уникално за франчайза. Скот Ланг (Пол Ръд) и Хоуп ван Дайн (Еванджелин Лили) се завръщат, за да продължат своите приключения като Ант Мен и Осата. Заедно с родителите на Хоуп д-р Ханк Пим (Майкъл Дъглас) и Джанет ван Дайн (Мишел Пфайфър), те се впускат да изследват невероятните измерения на квантовата реалност, взаимодействайки си със странни същества, а приключението им ги отвежда отвъд пределите на всичко, което са мислили за възможно. Филмът ще бележи и първата кинопоява на един от най-ключовите герои за на „Марвел“ – Канг (Джонатан Мейджърс), когото феновете познават от първия сезон на телевизионния сериал „Локи“ и който ще изиграе изключително важна роля в предстоящите събития.
Следващата стъпка от пътешествието е дългоочакваната трета част от приключенията на Звездния повелител Питър Куил (Крис Прат) и бандата му неудачници – „Пазители на галактиката Vol. 3“, който ще дебютира в кината на 5 май 2023 година. Във филма Куил все още оплаква смъртта на Гамора (Зоуи Салдана), но трябва да намери начин да обедини екипа около себе си, както за да спаси Вселената от надвиснала угроза, така и да защити един от тях. Мисия, която, ако не бъде завършена успешно, може да доведе до края на Пазителите такива, каквито ги познаваме. Наред с познатите от предишните части Прат, Салдана, Карън Гилън, Дейв Батиста, Брадли Купър, Вин Дизел, Пом Клементиеф и Шон Гън, с роли във филма се включват Уил Полтър и номинираната за „Оскар“ българска актриса Мария Бакалова, която дава гласа си на един култовите образи в киновселената – Космо, съветско куче, изпратено в космоса през 60-те години, който сега е пазител на космическата станция Ноууеър.
Пета фаза продължава на 28 юли 2023 година с „Капитан Марвел 2“. Бри Ларсън се завръща като Каръл Данвърс, Тейона Парис е Моника Рамбоу, Иман Велани е Камала Кан, а Самюъл Л. Джаксън отново ще бъде емблематичният Ник Фюри. За 3 ноември 2023 година е предвидена премиерата на „Блейд“, който бележи завръщането на един от обичаните герои на Марвел – едноименния убиец на вампири, изигран от Махершала Али. Във филма участват още Делрой Линдо и Арън Пиер. Последните две заглавия от фазата са Captain America: New World Order – първото самостоятелно приключение на Сам Уилсън (Антъни Маки) след като наследи щита на Капитан Америка, чиято премиера е на 3 май 2024 година и бележещият средата на „Сагата за Мултивселената“ Thunderbolts, в центъра на който е екип от злодеи, предвождан от познатия на феновте Барон Зимо (Даниел Брюл).
Бяха обявени и част от заглавията на Фаза 6 – дългоочакваният нов филм за първото семейство супергерои на „Марвел“ – „Фантастичната четворка“, чиято премиера е на 8 ноември 2024 година, както и двата филма, които ще бележат кулминацията на „Сагата за Мултивселената“ и в които ще се завърне обичаният супергеройски екип на Отмъстителите – Avengers: The Kang Dynasty и Avengers: Secret Wars. Тепърва ще стават известни подробности за сюжетите на тези два филма, но основни улики са закодирани в заглавията, а част от важните елементи, които ще се включат, вече са заложени в предишните две фази. Премиерните дати са съответно 2 май 2025 г.одина за Avengers: The Kang Dynasty и 7 ноември 2025 година за Avengers: Secret Wars.

Велин Манов

Подобни публикации