Факултет на сънищата

 Факултет на сънищата

Сюжетът в романа на Сара Стридсберг „Факултет на сънищата“ се върти около американската радикална феминистка Валъри Соланас.
Тя е икона на шейсетте години на миналия век , известна с написването на ултрафеминисткия манифест на Общество за унищожаване на мъжете. На 3 юни 1968 година тя стреля по Анди Уорхол и го ранява. Повече от година художникът трябва да носи поддържащ корсет, тъй като почти всичките му вътрешни органи са повредени. Уорхол отказва да свидетелства пред полицията, в резултат на което Соланас получава само три години затвор и принудително лечение в психиатрична клиника.
В изцяло фикционалния сюжет на романа писателката посещава Валъри Соланас. Сара Стридсберг смесва документален материал и белетристика, за да създаде трескава динамична проза, която представя Валъри Соланас постоянно на ръба на бедствието.
„Факултет на сънищата“ е смел, провокативен роман, който съчетава най-вулгарен жаргон с лирична чувствителност. Той е като прочутия портрет на Мерилин Монро, направен от Анди Уорхъл – многоцветни фрагменти, не биография, а литературна фантазия, вдъхновена от живота и творчеството на Валъри Соланас. Романът печели Наградата за литература на Северния съвет, най-престижното отличие за литература в Скандинавския север. През 2011 година е избран за най-добрия шведски роман от първото десетилетие на ХХI век.
Сара Стридсберг е един от най-големите шведски писатели днес. Член е на Шведската академия, която връчва Нобеловата награда за литература. След скандалите в нея тя подава оставка. Наричат Сара Стридсберг „Стриндберг на нашето време“.
Преводач на „Факултет на сънищата“ е Росица Цветанова. Издава „Персей“.

Велин Манов

Подобни публикации