Фестивалът за иновативно изкуство 180° за девети път

 Фестивалът за иновативно изкуство 180° за девети път

За девета поредна година фестивалът за експериментално изкуство 180° ще срещне в София международни артисти от съвременната сцена. Те ще взаимодействат на пет места в София и ще покажат пред публика резултата от съвместната си работа. Цялостната визия е дело на дизайнерката Никол Дечева.
Темата, върху която иновативни артисти ще творят заедно тази година, е Existinct, а полето на действие ще бъде в сферата на експерименталните музика, танц, театър и визуални изкуства.  Както винаги досега, предварително зададени очаквания към абстрактната тема няма и участниците разполагат с пълна свобода да развиват творческите си идеи.
Сред участниците са разнообразни типове артисти като двойката Кети Маринова & Стефан Прохоров, германския композитор с еквадорски корени Андреас Едуардо Франк, танцьорката Леа Буркарт (Германия), режисьорката Ксения Раввина (Русия), хореографката Марион Дърова и композитора Ян Брауер (Германия). Творчески експерименти пред публика ще покажат още танцьорката Наташа Вергилио (Бразилия), музикантът Мирян Колев и визуалният артист Оле Меерганс (Германия). Комбинирани в три артистични екипа, всички те ще си партнират, вдъхновени от темата на фестивала. Към тях се присъединяват съзидателни български и германски студенти от Международната академия на Ensemble Modern (IEMA), които ще обединят усилия и обменят опит в лабораторията за студенти и млади професионалисти.
Фокус в програмата е темата за ролята на изкуството в обществото. В рамките на симпозиум, модериран от драматуржката Флорънс Рукщул (Германия), Михаела Добрева и Александър Хаджиев (България), представители на културната сцена ще разговарят за функцията на изкуството днес и ще формулират утопии и общи ценности за сектора и неговото развитие.
Съпътстващата програма на 180° предлага още работилница за импровизации и ансамблово свирене, ръководена от германския флейтисит и съосновател на Ансамбъл Модерн Дитмар Визнер. В творческото ателие ще се включат студенти по музика и млади професионалисти.
Както всяка година, фестивалът отново провокира с конкурса си за късометражен ням филм Videomotion. Финалистите сред филмите ще бъдат озвучени на живо с импровизация от гост-музикантите на 180°, а победителят ще бъде избран от публиката в последната фестивална вечер.
180° ще бъде между 23 и 29 юли в „Топлоцентрала“, Гьоте-институт, Студентски дом, „Фабрика 126“ и със свободен вход.

Велин Манов

Подобни публикации