Филми на млади режисьори на 26-ия София Филм Фест

 Филми на млади режисьори на 26-ия София Филм Фест

Кадър от филма „Липсващият режисьор“

Филми на млади режисьори в Международния конкурс за Голямата награда „София – Град на киното“ на 26-ия София Филм Фест ще привлекат вниманието на зрителите.
„Мис Осака“ на датския режисьор Даниел Денчик се превръща в своеобразен мост между Скандинавия и Япония в търсене на място, където можеш да бъдеш този, който искаш, място на свобода и за мечтатели. Една жена присвоява самоличността на японска туристка, запътила се към Северното сияние, и се опитва да реализира себе си в среда, която е тотално непозната и предизвикателна за нея – превръща се в съблазнителка с ангажименти в нощен клуб и дори привлича вниманието на опасен японски бизнесмен.
Полският филм „Соната“ на режисьора Бартош Блажке проследява историята на Гжегож, диагностициран с аутизъм, който живее в своя изолиран свят, неспособен да установи контакт с другите. Когато навършва четиринадесет става ясно, че причината за изолацията не е аутизъм, а загуба на слуха, Благодарение на слуховия имплант, Гжегож започва да учи звуци, думи и музика, в които се влюбва. Желанието му е да стане пианист и да свири във филхармонията.
„Липсващият режисьор“ на иранския режисьор Арванд Даштарей e филм, заснет в един кадър. Той показва участниците в млада театрална трупа по време на тайните им репетиции на „Макбет“ в дома на техния режисьор в Техеран, докато той работи с тях дистанционно от Париж.
Копродукцията на Унгария и Словакия „Диви корени“, пълнометражен дебют на режисьорката Хайни Киш, разказва историята за непокорната Ники, която пренебрегва възмущението на баба си и тайно се среща с баща си, освободен наскоро от затвора. След седем години, в които са били разделени, баща и дъщеря са нетърпеливи да узнаят всичко един за друг, да осъзнаят какво означава отговорност и да открият силата на прошката.
Руската драма „Бъди до мен“ е дело на режисьорката Тамара Дондурей. Филмът проследява терзанията на 30-годишната Кира, успешен архитект, обсебена от идеята за една идеална Москва. Трагично стечение на обстоятелствата я принуждава да се обърне към миналото на семейството си, да пренебрегне своя инстинктивен страх от бъдещето и да започне всичко в живота си отначало…
Италианският нискобюджетен филм „Бърлогата“ е дебют на режисьорката Беатриче Балдачи. Авторката разказва една любовна история, родила се от срещата между срамежливия и наивен Джулио и странната, опасна и понякога жестока Лиа. Двамата постепенно се сближават, но тайнственото поведение на момичето е провокирано не само от нейния характер – тя очевидно има причина, поради която не позволява на никого да стъпи в старата къща, където е израснала.

Велин Манов

Подобни публикации