Филми на 10 изявени режисьорки на София Филм Фест

 Филми на 10 изявени режисьорки на София Филм Фест

Кадър от филма „Госпожица Юлия“

Специалният фокус върху творчеството на дамите-режисьори в европейското кино на 26-ия София Филм Фест включва важни творби от последното десетилетие.
Клер Дени е една от легендарните личности на френското кино. Освен нейната нова творба „Двете страни на острието“, получила на Берлинале наградата „Сребърна мечка“ за режисура, с която ще бъде открит кинофорумът, българските зрители ще могат да видят и „Живот нависоко“ с Робърт Патинсън и Жулиет Бинош. Действието на филма се развива в космоса, дестинацията е близка до земята черна дупка, а екипажът на специалната станция е съставен от опасни затворници.
Сузане Биер е една от най-талантливите съвременни режисьорки. Нейният филм „В един по-добър свят“ грабна „Оскар“ за чуждоезичен филм. Носител е и на „Златен глобус“ за най-добър чуждоезичен филм и европейска филмова награда за най-добър режисьор (2011). Творбата е интелигентна романтична комедия с горчив вкус, посветена на ограниченията, на които се натъкваме, когато се опитваме да контролираме личния си живот и обществото, в което живеем. Дали „развитата“ западна култура е правилният модел за един по-добър свят, или под повърхността ù се крият безпорядък и беззаконие. Имунизирани ли сме срещу хаоса или живеем в блажено неведение на ръба на анархията?
Музата на великия Ингмар Бергман, Лив Улман е също сред жените на фокус Фестивалът ще я представи с нейния филм „Госпожица Юлия“, в който главните роли са поверени на Джесика Частейн, Колин Фарел и Саманта Мортън. Действието е ситуирано в ирландската област Ферманаг през 1890-а година, а в центъра на сюжета е привлекателната Джули, която е дъщеря на влиятелен англо-ирландски граф. През една лятна вечер тя успява да прелъсти прислужника на баща си Жан (Колин Фарел). Тайната любовна връзка между двамата бързо се превръща в нещо много по-сериозно, а факта, че двамата са от различни социални прослойки не може да остане незабелязан.
„Белгийският крал“ ще представи Джесика Удуърт в програмата „Жените-режисьори в европейското кино“. Той е пародия на документален роуд муви, разказващ за своенравен монарх, изгубен на Балканите.
Знаменитата унгарска режисьорка Илдико Енеди присъства със „За тялото и душата“, за който беше удостоена със „Златна мечка” в началото на 2017. Тя е история за две наранени, самотни души, които се опитват да живеят в жестокия свят, без да могат да го разберат и да бъдат разбрани от околните.
Сред женските имена в европейското кино, които получават заслужено внимание за своето творчество, е родената в Италия Аличе Рорвахер. В нейния филм „Щастливия Лазаро“ срещата между наивното и добросърдечно момче Лазаро и Танкреди – млад благородник с богато въображение, които живеят в изолираното и много бедно селце Инвиолата. Тази история е за странното партньорство между двамата, превърнало се в ценно приятелство, което ще преведе Лазаро през времето в търсене на Танкреди.
„Господ съществува, името й е Петруния“ на Теона Стругар Митевска разказва историята на безработна жена, която успява да извади кръста от реката на Богоявление. Макар и да не се определя като феминистка, главната героиня отказва да се поддаде на исканията да върне кръста и решава да се бори за равни права.
Ясмила Збанич е знаково име сред жените-режисьорки в съвременното европейско кино. Българската публика ще има възможност да види отново нейния филм „Quo Vadis, Аида?“ – съвместна продукция между 9 европейски държави. Разказът отвежда зрителите в Босна, през юли 1995 година при Аида, която е преводач на Силите за опазване на мира към ООН в малкия град Сребреница. Нейното семейство е сред хилядите жители на града, които търсят подслон в лагера на ООН в мига, в който сръбската армия превзема града. Няма място за всички. Аида с големи мъки успява да вкара двамата си сина и съпруга си. Той дори е изпратен на преговори с Младич. По всичко изглежда, че полковниците и войниците на ООН са безсилни пред агресията му – те са и объркани, и страхливи. Аида опитва да спаси синовете си. Основният въпрос, който поставя Ясмила Збаниче е: „Пред какво са изправени нейното семейство и нейният народ – избавление или смърт?“
Полската режисьорка Агнешка Холанд е любим фестивален гост на публиката на София Филм Фест – през 2017 година бе удостоена с Наградата на София за нейния принос към изкуството на киното. Най-новият ѝ филм „Шарлатан“ ще провокира българската публика. Вълнуващият разказ за човек, надарен с необикновени възможности, е представен на фона на тоталитаризма през 50-те години, като сюжетът е вдъхновен от личната история на лечителя Ян Миколашек, който използва уменията си, за да лекува всички нуждаещи се от неговите знания и умения. Сред високопоставените му пациенти са и президентът на Чехословакия Антонин Запотоцки. След като Запотоцки умира, Миколашек е арестуван от комунистическия режим.
Маргарете фон Трота ще бъде представена с първия ѝ дигитален филм „Хана Аренд”. В началото забележителната германска режисьорка желае да пресъздаде живота на еврейката от Германия, но постепенно на преден план излиза процесът срещу Адолф Айхман, който Хана Аренд отразява за американското списание „Ню Йоркър”.

Велин Манов

Подобни публикации