Филми с престижни награди на София Филм Фест

 Филми с престижни награди на София Филм Фест

Кадър от филма „Титан“

Носителите на златните палма, мечка, раковина, леопард, Кристален глобус, големите награди на Сънданс са включени в програмата на 25-ия София Филм Фест.
„Титан“ на френската режисьорка Джулия Дюкурно е със „Златна палма“ и запознава зрителите с Алексия – преживяла като дете автомобилна катастрофа, с имплантирана титаниева пластина в главата. Тя открива, че на подсъзнателно ниво има странна емоционална връзка с автомобилите и след това събитията в живота ѝ стават неконтролируеми.
„Златна мечка“ за най-добър филм на Берлинале през 2021 година бе връчена на новата социална сатира на румънския режисьор Раду Жуде „Каръшко чукане или шантаво порно“. Историята проследява несгодите на учителката Еми, която осъзнава, че кариерата и репутацията ѝ са сериозно застрашени, след като в интернет се появява порно-видео с нейно участие. Фокусът на сюжета попада върху обществените морализатори и румънското общество, но сатиризирането на повсеместното лицемерие и колективната истерия се простира отвъд националните граници. .
На новата творба на сръбския режисьор Стефан Арсениевич „Докато мога да вървя“ бе присъдена голямата награда за най-добър филм „Кристален глобус“ в Карлови Вари. Режисьорът представя съвременен прочит на традиционен средновековен епос, в който африкански мигранти играят в ролите на сръбски национални герои. Разказът е посветен на изконната необходимост всеки човек да открие своето място в света, но е и приказка за любовта.
Носител на голямата награда за най-добър филм „Златна раковина“ от фестивала в Сан Себастиан е „Синя луна“ на румънската режисьорка Алина Григоре. Тя прави запомнящ се режисьорски дебют с историята на млада жена, която се бори да получи висше образование и да избяга от тормоза на близките си. Едно двусмислено сексуално преживяване с човек на изкуството я подтиква да се бори с насилието в семейството.
Удостоен с наградата „Златен леопард“ от документалния конкурс на кинофестивала в Локарно 2021, „Братя“ на режисьора Франческо Монтаньер е впечатляващ дебют, реализиран като съвместна продукция между Италия и Чехия. Разказът проследява трима босненски братя, поели тежки отговорности в семейството след осъждането на баща им като терорист. „Братя“ говори за проблемите, предизвикани от неизбежния избор – между принадлежността към непоколебимия клан и желанието на младежите да открият свой собствен път и идентичност.
С три приза от фестивала Сънданс – голямата награда на журито за игрален филм, наградата на публиката и наградата за режисура, пълнометражният дебют на режисьорката от Косово Блерта Башоли „Кошерът“ се оказа едно от най-удивителните открития на емблемата на независивото кино в САЩ. Базиран на истинска история, филмът пресъздава борбата на една жена за оцеляване в общество, подвластно на патриархални предразсъдъци, в самия край на ХХ век, когато спомените за войната в Сърбия още не се избледнели, а тя не е намерила изчезналия си съпруг…
Номиниран в три оскарови категории – за най-добър пълнометражен анимационен филм, най-добър документален и най-добър международен филм, рисуваният личен и емоционален разказ на датския режисьор Йонас Похер Расмусен „Бягство“ е един от най-очакваните филми. Той разказва необикновена истинска история за уважаван преподавател, който решава да сключи брак с дългогодишния си приятел, но преди това трябва да разкрие травмиращи тайни, пазени повече от две десетилетия.
В програмата на 26-ия София Филм Фест са още „Брайтън 4“ на Леван Когуашвили (голямата награда в Трайбека), „107 майки“ на Петер Керекеш (най-добър филм в Котбус), „Карай колата ми“ на Рюсуке Хамагучи (4 номинации за Оскар), „Рабие Курназ срещу Джордж У. Буш“ на Андреас Дресен (награди за сценарий и женска роля в Берлин ’22), участвалите в Кан „Еволюция“ на Корнел Мундруцо, „Интрегалде“ на Раду Мунтеан, „Петрови в грипа“ на Кирил Серебренников, „Европа“ на Хайдер Рашид, участвалите във Венеция „Комарджията“ на Пол Шрейдър, „Спенсър“ на Пабло Ларейн (номинация за Оскар за женска роля), „Не оставяй следи“ на Ян Матушински и много други фестивални изкушения.

Велин Манов

Подобни публикации