Филм от София Мийтингс със „Златна камера“ в Кан

 Филм от София Мийтингс със „Златна камера“ в Кан

Първата творба на младата хърватска режисьорка Антоанета Аламат Кусянович MURINA е носител на приза за най-добър дебютен филм „Златна камера“ на тазгодишното издание на кинофестивала в Кан.
Филмът беше представен като проект на София Мийтингс през 2018 година. Разработен е като част от програмата-трейнинг за развитие на първи проекти First Films First и е реализиран съвместно с Гьоте-институт.
MURINA разказва за едно момиче, което решава, че ще „замени“ вечно контролиращия си баща с богаташ от чужбина по време на едно пътешествие из островите на Адриатика. Филмът бе представен в Кан от своята режисьорка, както и от част от актьорския екип – Грация Филипович, Леон Лучев, Даница Чурчич, Клиф Къртис. Продуценти на MURINA са Даниел Пек, Зденка Голд, Нина Родник, Мартин Скорсезе, Миха Чернец и Йошко Рутар, като последните двама са редовни участници в София Мийтингс. След премиерата му в Кан, където се състезава за престижната награда с дебютните творби, селектирани във всички конкурсни програми на фестивала, MURINA бе представен за първи път и пред хърватска публика на филмовия фестивал в Пула.

Велин Манов

Подобни публикации