Флейтистът Еманюел Паю с концерт в София

 Флейтистът Еманюел Паю с концерт в София

Френско-швейцарският флейтист Еманюел Паю е поредният звезден солист, който ще свири със Софийската филхармония.
Под палката на маестро Найден Тодоров той ще представи неокласическия Концерт за флейта от Карл Нилсен, впечатляващ със своята виртуозност и хумор. Програмата включва и с обичаната Симфония № 3 от Йоханес Брамс.
Най-младият солист в историята на оркестъра на Берлинската филхармония и единственият флейтист в света, подписал договор за соло записи с EMI Classics, Еманюел Паю е един от най-вълнуващите и приключенски музиканти днес. Той е направил повече от 20 записа, които получават единодушно признание от критиката и са обсипани с награди. Еманюел Паю свири с еднаква страст барок, джаз, класика, камерна и оркестрова музика. Едва на 22-годишна възраст той поучава покана от Клаудио Абадо и се присъединява към Берлинската филхармония като соло флейтист – позиция, която заема и до днес. В допълнение към ангажиментите си с Берлинската филхармония, Емануел Паю се радва на широка международна кариера като солист и камерен музикант.
Той се появява редовно на водещи фестивали в цяла Европа, САЩ и Далечния изток. Изявявал се е като солист с много от водещите световни оркестри, включително Лондонската филхармония, Цюрих Тонхале, Bayerischer Rundfunk, оркестъра на Мариински театър, Камерата Залцбург, оркестъра NHK под палката на на диригенти от ранга на Абадо, Антонини, Баренбойм, Булез, Фишер, Гергиев, Гардинър, Хардинг, Ярви, Маазел, Незет-Сегуин, Орозко-Естрада, Пърлман, Пинък, Ратъл, Ростропович, Зинман.
Концертът ще бъде на 31 март в зала „България“.

Велин Манов

Подобни публикации