„Флорида“ на Оливие Бурдо

 „Флорида“ на Оливие Бурдо

След като спечели сърцата на французите, а и на стотици хиляди читатели извън родината си, с романа „В очакване на Боджангълс“, Оливие Бурдо се завръща с нова порция „пееща проза“, този път с „Флорида“.
Като ученик Бурдо не се справя добре с уроците, но вместо да седи наказан в стаята си и да размишлява, той израства и се реваншира с огромния успех на първия си роман „В очакване на Боджангълс”. Идеята за третата му книга „Флорида“ се ражда преди седем години, когато авторът попада на документален филм, посветен на конкурсите „Мини мис“ в САЩ. На преден план е американско семейство от средната класа. Властна майка, безволев баща и красива дъщеря. Нищо не предвещава мощния ураган, който ще промени живота им. В слънчева Флорида има всичко, освен може би здрав разум. Светът на конкурсите за „Мини мис“, в който амбициозната майка въвежда детето си, с годините отвращава момичето, лишено от нормално детство, и го довежда до бунт. При сблъсъка на силните личности на майката и дъщерята пътищата им се разделят, за да се съберат отново при трагични обстоятелства. Усилията на непокорната тийнейджърка да заличи хубостта си вредят на здравето ѝ и тя късно осъзнава, че опитите ѝ за отмъщение водят до самоунищожение. Написан с блестящо перо, „Флорида“ е роман за огромната вреда, която нерядко нанасят прекомерните амбиции, и за това как красотата може да се превърне в проклятие.
Оливие Бурдо работи като служител в брокерска къща, когато изгубва работата си и решава да се посвети на литературата. В продължение на две години пише първия си роман, за който обаче не намира издател. Тогава се приютява при родителите си в Испания и за седем седмици написва красива и вълнуваща книга – „В очакване на Боджангълс”. Този път има късмет и веднага след излизането си през 2014 година романът предизвиква огромен читателски интерес и е удостоен с 5 награди: Франс Кюлтюр Телерама, голямата награда РТЛ-Лир, наградата Еманюел Роблес, наградата Роман Франс Телевизион и Наградата на Литературната академия на Бретон и на областта на Лоара. Издаден първоначално в 2000 екземпляра, „Боджангълс” достига много бързо тираж от 200 000.
Оливие Бурдо е специален гост и член на журито на кино-литературния фестивал Синелибри. Той ще представи лично новия си роман „Флорида“ и бестселъра „В очакване на Боджангълс“ на 19 октомври във Френския институт в България. На 20 октомври писателят ще открие българската премиера на „В очакване на Боджангълс“ на режисьора Режи Роансар.
Преводач на „Флорида“ е Албена Шарбанова. Издава „Колибри“.

Велин Манов

Подобни публикации