Фонтанът ди Треви

 Фонтанът ди Треви

„Фонтана ди Треви“ е роман на румънска писателка Габриела Адамещяну.
В него тя търси отговори на множество въпроси. Паричката на късмета, хвърлена във фонтана ди Треви в Рим, носи ли щастие? Как емигриралата във Франция Летиция може да си върне наследството от чичовците, репресирани от комунистическия режим? Какво ново ще научи за объркания си любовен живот от младите си години и ще намери ли издател в Румъния за автобиографичния си роман?
Гласът на главната героиня в романа ни въвлича в болезнени за всеки дилеми: между приятелството и недоверието, любовта и секса, „гласа на земята“ и скептицизма на емигранта, заложбите и кариерата. По време на един неин ден в днешния Букурещ минаваме по улиците на града със спомените й от последните три десетилетия, влизаме в домовете на няколко фамилии, присъстваме на реалното земетресение, на „така наречената революция“ и на световните атентати, научаваме как животът се трансформира в роман.
Габриела Адамещяну е сред най-четените съвременни румънски писатели. Участва в букурещката Група за социален диалог на независими интелектуалци и повече от десетилетие (1991–2005) е главен редактор на авторитетното издание за политика, икономика и култура „22“. Превеждана е на много езици и е носителка на престижни литературни награди. Най-новият ѝ роман „Фонтана ди Треви“ е отличен с литературната награда „София Надежде“ за 2019 година.
Преводач на „Фонтана ди Треви“ е Румяна Л. Станчева. Издава „Колибри“.

Велин Манов

Подобни публикации