Форум на висшата кулинария и гастрономическата култура

 Форум на висшата кулинария и гастрономическата култура

Приключението GastronomiX ще предложи пътешествие във вселената на висшата кулинария. Класически и иновативни техники, утвърдени и новаторски визии, идеи и вкусове от различни държави. концепции за готвене с нулев отпадък ще бъде духът на изложението.
Първият ден е посветен на пицата, сосовете и пастата. Двама български шефове Юри Велев и Веселин Дойков ще се развихрят с класическите и съвременни техники за приготвяне на сосове за паста с нулев отпадък. След това Джун Йошида ще разкрие тайнствата на японското говеждо Wagyu. Шеф Георги Атанасов ще представи системата за управление на хранителни отпадъци Waste Watcher. Шеф Макс ще представя цялостно решение за ХоРеКа при приготвянето на пица „Класика“ и „Романа“. Шеф Юри Велев ще демонстрира традиционно приготвяне на барбекю.
Сладките изкушения са на фокус във втория ден. Шеф Реми Делет ще представи авторския си десерт Choux. След това посетителите ще научат повече за вегетарианските трендове. Шеф Жан-Кристоф Дюк ще наблегне на модерната визия при плодовите мусове и ганаши. Баристът Веселин Панов ще запознае с идеи за кафето като социална напитка, а колегата му Джулия Бароци ще има специално представяне на кафе.
През третия ден на сцената се качва отново Шеф Жан-Кристоф Дюк. Веднага след него идва с техниките и познанията си шеф Хю Бутен. Той ще бъде кулинарният магьосник, демонстриращ създаването на десерт от „грозни” зеленчуци. След това шефовете Робин Виляреал и Калоян Колев ще приготвят лангустини с нулев отпадък. Азиатската кухня ще бъде сред акцентите при шефове Робин Виляреал и Виктор Жечев, които ще представят екзотичната източната кухня в стрийт-фуд разновидност. И отново кафе и пица с бариста Джулия Бароци и шеф Красимир Кепенеров.
Последният ден е посветен на алтернативите и нулевият отпадък. Петра Димитрова ще демонстрира как кулинарите да транжират с нулев отпадък, а мастър клас ще води Васил Златарев. Антон Васев и Мартин Николов ще разкрият тайната на ферментациите. Веселин Дойков и Красимир Кепенеров ще споделят тайните си за паста-сосовете и пицата. За край Васил Златарев ще направи първия Smoke barbeque уъркшоп.
GastronomiX ще бъде между 15 до 18 март в Интер Експо Център и МЕТРО.

Велин Манов

Подобни публикации