Фотографията, обектът и включването му в творческия процес

 Фотографията, обектът и включването му в творческия процес

Как отразяваме сложните социални теми през призмата на изкуството днес и може ли то да ни подтикне към социално ангажирано действие? Изложбатата La Puente на германската фотографка Шарлоте Шмиц търси отговори на тези и други въпроси.
La Puente е най-големият публичен дом в южната част на Еквадор. Намира се в град Мачала и в него работят над 150 жени. Фотографиите са създадени в партньорство с тях – сами избират как да позират, а след това рисуват върху полароидните си снимки с лак за нокти. В началото функцията на лака е да прикрие самоличността им, но той бързо се превръща в творческо средство.
Участието на моделите е в основата на художествената практика на Шарлоте Шмиц. Тя свежда до минимум структурите на неравнопоставеност, които предполага фотографският процес, и по този начин позволява по-дълбоко и комплексно разбиране на участващите хора. Серията, за която тя получава първата награда FotoEvidence W, представя една нова перспектива към иначе клишираната тема. Тя създава пространство за по-сложно и лично разбиране на личностите, разказващи своите истории, които се противопоставят на съществуващите стереотипи за секс работничките. По света повечето от тях са жени, докато авторите на арт и фотографски проекти на тази тема обикновено са мъже. Творбите често не показват жените така, както те биха искали да бъдат видени, и допринасят за дисбаланса във възприемането на секс работниците и жените като цяло.Освен полароидни снимки и видео документация в изложбата ще бъдат включени още едноименната книга, както и личните чаршафи на моделите, които те са подарили на Шарлоте Шмиц. Тези лични вещи са единствената собственост, която жените притежават в стаите на La Puente.
Ден след откриването ще се проведе отворен разговор с Шарлоте Шмиц и Светлана Бахчеванова, посветен на трудните и нелицеприятни теми в полето на фотографското отразяване на насилие, травма и борбата срещу тях.
Изложбата се организира от Гьоте-институт България и галерия Синтезис
Експозицията ще бъде между 24 ноемви 2022 и 13 януари 2023 година в Гьоте-институт..

Велин Манов

Подобни публикации