Фотография за гледане, разбиране и изживяване

 Фотография за гледане, разбиране и изживяване

Програмата „Гледане с разбиране“ ще предложи турове, лекции, фотографски ателиета за деца и посещения за хора в третата в изложбата на легендарната фотографка Сибиле Бергеман в Софийската градска художествена галерия. Тематично за месец март, тя ще има и специален фокус върху жените във фотографията.
Централно място заемат регулярните турове в изложбата с изкуствоведката Жени Дечева. В тях тя ще запознава публиката с творчеството на Сибиле Бергеман, но и всеки път ще предлага акцент върху различна тема или аспект, застъпени в изложбата – например жените във фотографията, градска среда или фотографския образ на Африка. Началото е с тематичен тур за женския поглед във фотографията на 8 март.
Темата за жените във фотографията ще бъде централна и за лекцията на д-р Катерина Гаджева на 16 март в Гьоте-институт. Гаджева е изкуствоведка и една от най-утвърдените изследователки на българската фотография. В лекцията си тя ще изходи от изложбата и творчеството на Сибиле Бергеман, за да направи обзор на женското присъствие във фотографията в България, Германия и по света.
В „Гледане с разбиране“ ще има и специални посещения за хора от третата възраст. Ангажирането на публика в пенсионна възраст и включването ѝ в културния живот е една от основните мисии на инициативата.
Особено внимание ще бъде обърнато и на най-младата публика със серия от фотографски ателиета за деца и родители, в които участниците ще могат да се запознаят в детайл с творчеството на Сибиле Бергеман, както и с основи на фотографията и сами да приложат наученото в действие. Водеща на работилниците ще бъде специалистът по визуална комуникация и обучител Мария Вълкова.
„Гледане с разбиране“ е програма на фондация „Изкуство – дела и документи“ и Гьоте-институт.

Велин Манов

Подобни публикации