Фотографска изложба на Сибиле Бергеман

 Фотографска изложба на Сибиле Бергеман

„Сибиле Бергеман. Фотографии“ е първата изложба в България, посветена на германската фотографка.
Тя представя цялостното творчество на авторката, като акцентира върху черно-бял сребърно желатинов печат, цветни фотографии и полароидни репродукции. Бергеман работи серийно, но също така се занимава и с документирането на определени теми за продължителен период от време. Фокусни точки на нейната работа са модните и портретни фотографии, създадени за списанията „Сибиле“ и „Гео“. Започва да се занимава по-сериозно със ситуационна фотография в Берлин в края на 60-те, а по-късно запечатва и сцени от Ню Йорк, Париж, Токио и Сао Пауло. Дълги години работи с фотоапарат за моментални снимки Полароид, а до 1990 година – предимно в черно-бяло. Тя е една от малкото фотографки, които използват цветния филм не като илюстративен, а като структурен елемент от образа. Полароидната серия от периода 2000 – 2006 година е озаглавена „Избледняващи спомени“ и запечатва изоставени места и пространства, които остават предимно скрити за съзнателното възприятие на зрителя. Кадрите са лишени от меланхолична носталгия по Източна Германия и съзнателно отразяват една вече отминала ера. Друг важен фрагмент от работата на Бергеман са нейните фотографии от Африка и Близкия Изток в периода 1999 – 2004 година. Снимките ѝ от Гана, Сенегал, Мали и Йемен улавят всекидневния живот в цялата му амбивалентност – меджу традиционната култура и глобализацията.
Сибиле Бергеман (1941 – 2010) е сред най-значимите германски фотографки през последните десетилетия. Първоначално придобива популярност със своите модни снимки в Източен Берлин, но скоро се превръща във важна представителка на жанра на фотографското есе, както и във внимателен наблюдател на социалната действителност. В творчеството ѝ ясно се усеща лична критика към възпроизвеждането на симулацията на един „идеален“ контекст. Този ефект бива постигнат чрез отразяването на отпечатъка на една митологизирана и куха форма на патос, която времето на ГДР предполага и налага.
Изложбата ще бъде съпътствана от медиаторска и образователна програма, която ще включва турове, работилници за деца и родители, посещения за хора от третата възраст, както и лекция на Катерина Гаджева за жените в българската фотография.
„Сибиле Бергеман. Фотографии“ ще бъде между 1 март и 10 април в Софийската градска художествена галерия.

Велин Манов

Подобни публикации