Фотографски дневник на Росина Пенчева

 Фотографски дневник на Росина Пенчева

Христо Тоцев

Визуалният артист Росина Пенчева създава дигитален фотографски дневник, в който запечатва моменти от посещенията ѝ в работилници на майстори на редки занаяти, развили до съвършенство своите умения.
Проектът е вдъхновен от работата ѝ като посланик на международната мрежа за творци в областта на занаятите „Хомо Фабер“ към фондация „Микеланджело“. Фотографското изследване носи името „Ръчно сътворено“. В началото на всеки месец, в продължение на половин година, дневникът ще представя индивидуална фотоистория с текстове за артизани, развили до съвършенство своите умения. Първата е посветена на габровеца Христо Тоцев – майстор на суха каменна зидария и ще бъде публикувана на 1 ноември.
Целта на „Ръчно сътворено“ е да провокира публиката да погледне към редките занаяти у нас от нова перспектива, да вдъхнови и да припомни нуждата от тяхното съхранение и развитие. Въпросите, които си поставя проектът, са какви са причините дадени занаяти да изчезват и защо липсва приемственост между поколенията майстори. Търси се отговор кои са начините за съхранение на традиционните занаяти и каква е мотивацията на най-младите артизани. „Ръчно сътворено“ изследва и връзката между занаятите и устойчивия начин на живот, както и тенденцията за завръщането към „хендмейда“. Дневникът дава отговор колко време отнема да създадеш нещо майсторско с ръцете си и как се краде занаят.
През декември дневникът представя майстора на благородната мед Петър Паунов от Габрово, а през януари догодина – първия български лулар Георги Тодоров-Гец. Февруари носи фотографската история за живата икона на мутафчийството Христо Маринов, а най-младият майстор книговезец Калин Даскалов-Стопан от София е фокус през март. Първият етап от проекта завършва през април с представянето на Деян Денчев – майстор лютиер от Разград, усъвършенствал изработването на гъдулки.
Съдържанието на „Ръчно сътворено“ ще е достъпно онлайн и ще се съхранява безсрочно в архива на музей „Етър“.

Велин Манов

Подобни публикации