Фотографскa инсталация на Йохана Траянова

 Фотографскa инсталация на Йохана Траянова

„Крехки“ е най-новият фотографски проект на визуалния артист Йохана Траянова.
Използвайки формата на ботаническия цвят, нейният проект изследва човешката преходност и уязвимост. Идеята се ражда, след като артистът губи майка си. Болката от раздялата се превръща в изкуство: „Накрая тя стана много крехка пред моите очи. Видях как всичко започна да се разпада. Идеята за този разпад изследвам през призмата на ботаническия цвят – той най-съвършено показва нашата лична уязвимост и преходност на тази земя“, казва Йохана.
„Всяко от произведенията ми представлява триптих. В серия от седем триптиха разказвам за различните етапи на ботаническия цвят: от напъпването, през разлистването до увяхването“, обяснява Йохана Траянова. Чрез изследването на крехкостта на природните елементи тя намира крехкостта на нашата собствената душа. Крехки ли сме?
Преди две години, чрез проекта си „Къс земя“, авторката ни провокира да се замислим върху нашата връзка с природата и какво правим за опазването ѝ. Тогава под стъклените куполи на столичното ларго, артистът инсталира бяла феерична сфера, превръщайки я в наситен с поезия, фотография и музика кът на красотата, който загатваше за уязвимостта на природата. Сега, с инсталацията си „Крехки“, Траянова набляга на нашата душевна чупливост. Техниката, която използва се нарича полароиден трансфер:
„Фотографският процес ми помага да пресъздам тази крехкост, защото емулсията на полароида – слоят с неговата химия, който се трансферира върху хартията, е много лек и фин. Едно по-рязко движение може да го разкъса. Това много добре кореспондира с цялостната концепция на изложбата“, допълва Йохана Траянова.
„Крехки“ ще бъде между 18 август и 10 септември в Credo Bonum.

Велин Манов

Подобни публикации