Френският бюлетин на Уес Андерсън

 Френският бюлетин на Уес Андерсън

Уес Андерсън отдава почит към журналистиката по неговия екцентричен и ироничен начин във „Френският бюлетин на Либърти, Канзас Ивнинг Сън“. Той е събрал съзвездие от актьори в няколко истории.
Артър Хауицър мл. (Бил Мъри) е създател и главен редактор на уважаваното списание Френският бюлетин на Либърти, Канзас Ивнинг Сън. Намерен е мъртъв в офиса си във Франция. Избраният от него работен състав се събира, за да създаде некролог. Колоритната група включва: Хърбсейнт Сазерак (Оуен Уилсън), безстрашен велорепортер, винаги привлечен от най-смущаващите и неприятни кътчета на далечните градове, които посещава; Дж. К. Л. Беренсен (Тилда Суинтън), критик и хроникьор, запозната в най-дълбоки подробности с всички страни на модерния свят на изобразителното изкуство; Лусинда Кременц (Франсис Макдормънд), уединен есеист, която брани журналистическия си интегритет толкова ревностно, колкото личните си тайни и страсти; и самотният, изгонен от родината си, притежаващ изключителен интелект и типографска памет Роубък Райт (Джефри Райт), който е открит и спасен от Хоруиц при срамни обстоятелства. Всеки от тях разказва по една история: пътепис за най-занемарените кътчета на града; „Бетонният шедьовър“ – за освидетелстван престъпник и художник (Бенисио дел Торо), неговата муза надзирател (Леа Сейду) и неговите ненаситни дилъри; „Поправки в един манифест“ – хроника за любов и смърт на барикадите в разгара на един студентски бунт и „Личната трапезария на полицейския комисар“ – напрегната история за наркотици, отвличане и изтънчена кухня.
„Френският бюлетин на Либърти, Канзас Ивнинг Сън“ е много неща. Богатство от истории в истории, спомени в рамки, които се събират в едно органично цяло – съвкупност от кинематографични чудеса с всякакви форми и размери и в постоянна динамика. Филмът е не само любовно писмо към печатното слово, но и към Франция и френските филми.
Гениален или претенциозен е режисьорът? Нека зрителите сами да преценят.

Велин Манов

Подобни публикации