Хемороидите вече не са табу

 Хемороидите вече не са табу

Започна национална информационна кампания за повишаване на осведомеността на обществото за начините за предпазване и важността от навременно лечение на хемороидалната болест.
Надсловът на инициативата е „Хемороидите вече не са табу“, като целта ѝ е да насърчи хората да потърсят консултация с лекар специалист, вместо да се срамуват и да крият за състоянието си. Кампанията ще включва участия, публикации и интервюта с лекари специалисти, подготовка и разпространение на информационни материали и видеа за пациенти с цел информираност за заболяването и възможностите за лечение, преди симптомите да се влошат.
Здравните специалисти споделят, че голяма част от пациентите с хемороидална болест често се срамуват да говорят за симптомите си, но ако не се лекуват, хемороидите могат да се появят отново или да се влошат. Според тях това състояние не бива да остава тема табу. Именно затова целта на настоящата кампания е да насърчи хората да говорят открито с лекари специалисти за симптомите и възможните начини за превенция и лечение на хемороидалната болест и да се намалят рисковете от влошаване или повторна поява на това неприятно състояние.
Хемороидите могат да повлияят както на физическото състояние на пациентите, така и на емоционалното им здраве. Често хората, които имат подобни здравословни проблеми, изпитват безпокойство и срам. Хемороидалната болест се отразява също и на социалния и семейния живот. Освен това хората, които страдат от хемороидална болест, изпитват неприятни симптоми като сърбеж, болка, кървене и дискомфорт. Приблизително 1 от всеки 10 души страда от хемороиди, а около 40 % от хората търсят решения сами или страдат в продължение на година, без да се обърнат към лекар.

Велин Манов

Подобни публикации