Цигуларят Даниел Хоуп за първи път в България

 Цигуларят Даниел Хоуп за първи път в България

Световноизвестният цигулар Даниел Хоуп за първи път ще концертира в България. Звездна компания ще му прави примата Александрина Пендачанска.
Виртуозът ще представи Концерта за цигулка на Бенджамин Бритън.. Пендачанска се включва с финалната сцена от операта „Саломе“ на Рихард Щраус. В програмата ще звучи и откъс от операта „Тристан и Изолда“ на Рихард Вагнер в изпълнение на националния оркестър. Диригент е Григор Паликаров.
В продължение на 30 години цигуларят Даниел Хоуп шества по света, прославян като виртуозен солист с артистична гъвкавост, посветен и на хуманитарни каузи. Носител на Европейската музикална награда за музика за 2015, чиито предишни получатели са Даниел Баренбойм и Берлинската филхармония, Даниел Хоуп се изявява като солист на големи световни оркестри и диригенти, като сам ръководи и редица цигулкови ансамбли.
Александрина Пендачанска дебютира на оперната сцена на 19 години като Лучия ди Ламермур в Билбао. Вокалният диапазон на изпълнителката обуславя и репертоара ѝ, който обхваща 70 роли – от предкласика до музиката на ХХ век, от белканто и Верди до Бетовен и Вагнер, от колоратурен сопран до мецосопран. Талантливата певица е пяла под палката на диригенти като Рене Якоб, Рикардо Шайи, Мйун-Вун Чунг, Шарл Дютоа, Йезус Лопос-Кобос и много други.
Концертът на Даниел Хоуп и Александрина Пендачанска е на 15 април в зала „България“.

Велин Манов

Подобни публикации