Рей Чен с първи концерт в България

 Рей Чен с първи концерт в България

Софийската филхармония ще има удоволствието да си партнира с „цигуларя на 21. век“ Рей Чен. Под палката на маестро Найден Тодоров те ще представят Феликс Менделсон-Бартолди – Концерт за цигулка и оркестър. Във втората част на вечерта ще звучи Симфония №5 от Пьотр Чайковски.
Рей Чен е цигулар, който предефинира какво е да си класически музикант в 21. век. С медийно присъствие, което вдъхновява класическата публика, той достига до милиони последователи онлайн, които го следват и в концертните зали по целия свят. Кариерата му започва през 2008 година, когато достига до финала на конкурса „Менухин“ в Кардиф. Изпълнява ми-минорния концерт от Менделсон и печели. През 2009 година Рей Чен печели конкурса „Кралица Елизабет“ с цигулковия концерт от Чайковски.
Рей е в списъка на „Форбс“на 30-те най-влиятелни азиатци под 30 години, появява се в популярния телевизионен сериал „Моцарт в джунглата“, прави партньорство с Джорджо Армани (който проектира корицата на албума му с Моцартови творби под палката на Кристоф Ешенбах). Свири и на големи медийни събития като Деня на Бастилията във Франция (на живо за 800 000 души и BBC Промс.Първият диск на Рей Чен, Virtuoso, издаден през 2011 година, печели престижната награда Echo Klassik и получава брилянтни отзиви в пресата.
Той свири с оркестри като Лондонската филхармония, Лайпцигския Гевандхаус оркестър, Мюнхенска филхармония, Оркестъра на Ла Скала, Оркестъра на Санта Чечилия, Испанския национален оркестър, Израелския симфоничен оркестър, Мюнхенската филхармония Филхармонията на Лос Анджелис. Сред изявите му е и концерт на церемонията по връчването на Нобеловата награда в Стокхолм, с Кралската стокхолмска филхармония под диригентството на Кристоф Ешенбах. Сред другите диригенти, с които си партнира, са Мунг-Вун Чунг, Кирил Петренко. Даниеле Гати, Владимир Юровски и други.
Рей Чен е роден в Тайван и израснал в Австралия. На 15-годишна възраст той е приет в Музикалния институт Къртис (клас на Аарон Розанд). Като победител в Международния конкурс за млади изпълнители в Ню Йорк (2008–2009), музикантът получава правото да свири на цигулка Макмилан Страдивариус от 1721 година.
Рей Чен ще бъде на 5 май в зала „България“.

Велин Манов

Подобни публикации