Четири дена български съвременен танц в София

 Четири дена български съвременен танц в София

Вярно с оригинала. Снимка: Виолета Апостолова-Лети

В рамките на четири дена от днес, 11 до 14 май, софийската публика ще има възможност да види работата на съществена част от най-отличаващите се имена на съвременната българска танцова сцена от различни поколения.
Този шанс дава 15-ото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“, което за трети път организира специална „Българска танцова платформа“. Нейното мото е „Движи се, за да те следват“ и провеждането ѝ е покана към българската публика за наситена среща с творчеството на авторите: Александар Георгиев-Аце, Вили Прагер, Галина Борисова, Дарио Барето Дамас, Жана Пенчева, Живко Желязков, Ива Свещарова, Ина Гергинова, Коста Каракашян, Марион Дърова, Петя Стойкова, Станислав Генадиев, Стефани Ханджийска, Филип Миланов, Християн Бакалов.
Програмата на „Българска танцова платформа“ започва на 11 май на сцена „Дерида“ с представлението LOVECAGE на хореографа и дългогодишен изпълнител в балет „Арабеск“ Филип Миланов. В „Топлоценрала“ следват интерактивното шоу за капитализма „84 разговора“ на Стефани Ханджийска и Коста Каракашян и хореографският концерт на Жана Пенчева Dance, baby, dance.
Вторият ден на платформата започва в „Топлоцентрала“ с „Ритуали на Душата“ на основателката на танцова компания „Дюн“ – хореографката Петя Стойкова. На сцена „Дерида“ е време за много личния спектакъл на хореографа Живко Желязков „Темел“, а в „Топлоцентрала“ настъпва „възходът на суперзвездите“ с dragON aka PHOENIX на артистичния колектив Steam Room.
На 14 май зрителите са поканени да се потопят в перформативна инсталация на Християн Бакалов – PURE /youth/ в ОКИ „Красно село“. В същия ден в САМСИ Галя Борисова представя авторското си соло „Вярно с оригинала“, а в „Топлоцентрала“ Ива Свещарова и Вили Прагер подготвят за апокалипсиса с „Преди края на…(света)“.
Последният ден на „Българска танцова платформа“ в сцена „Дерида“ с „РазЛичности“ на хореографката и изпълнител Ина Гергинова. В „Топлоцентрала“ Станислав Генадиев среща зрителите със своето изследване върху физическото и психологическото усилие на човека да доминира – „Начален тласък“, а програмата завършва с представлението, отличено с ИКАР за съвременен танц и пърформанс за 2021 година – WO MAN на хореографката Марион Дърова.

Велин Манов

Подобни публикации